HTML

A pontos idő !

Zenehallgatás

Rólad szól...

IP

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


fő látogató online
Online Casino

2008.05.31. 00:10 Faringo

Kocsis Zoltán

 

1952. 05. 30.     

Megszületett Kocsis Zoltán zongoraművész és karmester.


Kocsis Zoltán 1952. május 30-án, Budapesten született. Öt éves korában kezdett el zongorázni. 1957 és 1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. Nemzetközi karrierje és az ezzel együtt járó ismertsége 18 éves korában kezdődött, mikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte.

Néhány év alatt már a világ minden jelentős fesztiváljára és zenei központjába meghívják a magyar művészt. 25 éves volt, amikor már fellépett a világ számos vezető zenekarával. Ilyen volt például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar is. Richter Ferenctől meghívást kapott a franciaországi fesztiváljára, amelyet közös négykezes koncertek követtek.

Fontos fesztiválok, fontos zenésztársak

Rendszeres sztárvendége volt több fontos fesztiválnak, többek között Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton és olyan ismert karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas. A Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban Fischer Ivánnal hívta életre majd 4 év múlva már nem csak mint karmester, hanem mint komponista is tevékenykedett.

Felvételek világcégeknek

A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. A kortárs zene kiemelkedő személyiségeivel folytatott termékeny együttműködését jelzi többek között Kurtág György több neki ajánlott művének világbemutatója.

Kocsis Zoltán 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezeti. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban vett részt. A közönség világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte.

Számos elismerés birtokosa

A cannes-i Midemen 2004 januárjában életműdíjat kapott és a francia kulturális miniszter ott adta át neki azt a magas francia kitüntetést – a művészeti érdemrend lovagi fokozatát – amelyet még 2002-ben kapott meg a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész muzsikusi tevékenységéért.

Munkásságát 2005 márciusában - 1978 után másodszor is - Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján pedig átvehette a szakmai grémium által odaítélt Bartók-Pásztory-díjat. 2007. január 23-án az oktatási és kulturális miniszter "a magyar kultúra követe" címet adományozta Kocsis Zoltánnak.

Minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://faringo.blog.hu/api/trackback/id/tr95495868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása