HTML

A pontos idő !

Zenehallgatás

Rólad szól...

IP

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


fő látogató online
Online Casino

2008.06.13. 16:25 Faringo

Under construction 

1 komment


2008.06.10. 09:01 Faringo

Hírmorzsák V.

Komikus bandita

Geaorgiában egy egy rabló Glenn Matthews tökéletes bűntényt követett el - háromszor is egymás után. Macon városban 1999 óta három bankot is kirabolt, és egyszer sem akadtak a nyomára. A 43 éves férfi végül elárulta magát, amikor egy maconi kávéházban 300 néző előtt komikusként lépett fel, és viccesen előadta, hogy ő a híres "biciklis bandita". A közönség jót mulatott Matthews poénjain, a kávéház tulajdonosa, Mike Smith, volt rendőr, azonban rájött, hogy minden szó igaz. Az előadás után a "biciklist" azonnal letartóztatták.

100 éves menyasszony

Ha szerelmes az ember, nem számít a kor - így gondolta az a 33 éves maláj férfi, aki feleségül vett egy 104 éves nőt. Muhamed Noor Che Musa kijelentette, hogy rátalált a boldogságra felesége oldalán, és nem a pénzéért vette el, mivel az asszony szegény.
A férfinek ez az első, az idős nőnek viszont már a 21. házassága. Arról nem nyilatkoztak, vajon az előző 20 férje él-e még. A malajziai muszlimoknál egyébként egy férfinek négy felesége is lehet, míg a nőknél a többszöri házasodás igen ritka.

Tour de France

Az 1950-es Tour de France-on az egyik résztvevő Abd-el Kader Zaag, megivott egy egész üveg bort, hogy felpörgesse magát. Kicsit túllőtt a célon, lezuhant a bicikliről. Miután az út szélén kialudta magát, újra nyeregbe pattant és elindult, hogy folytassa a versenyt - az ellenkező irányba.

Pech

1986-ban az 52 éves Pedro Gatica Argentinából Mexikóba kerékpározott, hogy láthassa a Foci VT-t. A helyszínre érkezve rá kellett döbbennie, hogy nincs elég pénze a jegyre. Ráadásul miközben jegyért állt sorba, ellopták a biciklijét.

Fütyülő répa

2002-ben Nagy-Britanniában a The Sun c. lapban jelent meg a Tesco áruházlánc hirdetése, melyben közölték, hogy biológusok kifejlesztettek egy új répafajtát, mely a rajta lévő lyukaknak köszönhetően, alapos főzés után fütyülni képes.

Hamburger-mese

1998-ban a Burger King étteremhálózat Amerikában a Today c. napilapban közölte, hogy bevezetik az új Whopper-szendvicset, balkezeseknek. A balkezes Whopper ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint az eredeti, csak 180 fokkal elfordítva.
Másnap a Burger King újabb közleményt jelentetett meg, melyben az állt, hogy a balkezes Whopper csak vicc volt, de az előző nap vevők ezrei tódultak az éttermekbe az új szendvics miatt. 

Ki kivel van?

Kaliforniában Curtis Gokey köztisztasági alkalmazott feljelentette a várost, ahol él, mert a kukásautó nekiment a saját autójának. A gond csak az volt, hogy a kukásautót ő maga vezette. Miután a város elutasította a kártárítési igényt, mivel Gokey maga volt a hibás, a férfi ebbe nem tudott belenyugodni, és újabb ötlettel állt elő. Ezután felesége nyújtotta be a keresetet a város ellen, saját nevében, mondván: " a város autója elütötte a mi autónkat."

Pikáns naptár nagyapóknak

Ausztráliában, Tasmániában idős hölgyek egy csoportja különös módot eszelt ki, hogyan szerezzenek pénzt a helybéli kultúrháznak. A 65 és 82 év közötti vállalkozó kedvű asszonyok meztelen fotóikból készült naptárat dobtak piacra.
Az ötletet egy angol női szervezet által a leukémiások megsegítésére 1999-ben kibocsátott naptár adta, melyen 40-50 év közötti hölgyek láthatók ruha nélkül.
Az ausztrál nagyik csak kalapot és ékszereket viselnek a fotókon, miközben kártyáznak, vagy épp kötögetnek.
A naptárból megjelent első 1000 példány mind elkelt. 

Repülő marha

Törökországban Ethem Sahin épp a kávéját kortyolgatta egy kis kávézóban, amikor váratlanul rázuhant egy tehén, és majdnem agyonnyomta. A férfi eszméletét vesztette. Amikor magához tért, képtelen volt elhinni, mi történt.
A tehén persze nem az égből érkezett, hanem a kávéház mellett magasodó hegyoldalon legelészett békésen. Véletlenül a tetőre csúszott, azon át pedig be a helyiségbe.
A férfi néhány kisebb sérüléssel és egy lábtöréssel úszta meg az esetet, az állatnak viszont "haja" szála sem görbült. 

Válogatás a londoni metróvezetők hangszóróba bemondott közleményeiből:

"Högyeim és Uraim! Elnézésüket kérem a késedelemért. Tudom, mindenki szeretne mielőbb hazaérni. Hacsak nem az én ex-feleségemmel házasodtak össze, mert akkor biztos, hogy inkább átszállnának a következő megállóban, és ellenkező irányba mennének tovább." 

"A szerelvény sajnos késik, mert megbetegedett a kalauz, nem tudja megkülönböztetni a könyökét a hátától. Ha további információkhoz jutok, tájékoztatom Önöket."

"Kedves Utasok! A jó hírt vagy a rosszat mondjam először? A jó az, hogy pénteken volt a születésnapom, és egy jót buliztam. A rossz hír pedig, hogy Stratford és East Ham között meghibásodott valami, így nem megyünk a végállomásig."

"Hölgyeim és Uraim! Elnézésüket kérjük a késésért, de a Viktória Állomásnál biztonsági ellenőrzés folyik, ezért sajnos egy darabig itt kell várakoznunk. Addig is töltsük el az időt kellemesen. Akkor rajta, mindenki együtt, hogy: "Tíz zöld üveg..."!

"Kéregetők vannak a szerelvényen. Kérem Önöket, hogy ne bátorítsák őket. Hogyha van felesleges aprópénzük, inkább fordítsák egyéb jótékony célra, vagy adják ide nekem."

Az egyik metróvonalon egy különösen meleg napon a vezető a következőt mondta be, nyugat-indiai tájszólással: "Kérem, szálljanak be a szaunába, Hölgyeim és Uraim! Sajnos, törölközővel nem szolgálhatunk!"

"Kérem, szíveskedjenek észrevenni, hogy a sípoló hang azt jelzi, hogy az ajtók záródnak. Nem azt, hogy dobják magukat vagy a táskájukat az ajtóba!" 

"Nem tudunk elindulni, mert valami idióta berakta a kezét az ajtónyílásba!"

"Felhívom a figyelmüket, hogy a kocsikban tilos a dohányzás! Ha pedig valaki jointot szív, akkor az lenne becsületes, hogy körbeadja a többi utasnak is!"

Szólj hozzá!


2008.06.08. 23:15 Faringo

Nero

68. Június 9.  

Nero császár öngyilkosságot követett el.

                  

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (Antium, 37. december 15. – 68. június 9.) a Julius–Claudius-dinasztia utolsó római császára (uralkodott 54. október 13-tól haláláig), Claudius mostohafia, Caligula unokaöccse, és Agrippina gyermeke volt.

Zsarnoki tettei és hírhedt művészi ambíciói révén Nero a legismertebb ókori uralkodók egyike.

 

Apját Tiberius császár idején gyilkossággal, csalással és vérfertőzéssel vádolták, de megmenekült és vízkórságban halt meg, amikor fia hároméves volt. Anyját, Agrippinát uralkodásának vége felé Claudius császár vette feleségül, egyben örökbe fogadta Nérót, aki így a trón örököse lett. A megnyerő külsejű és a leggondosabb nevelésben részesült Nero tizenhét éves korában öltötte fel a bíborpalástot, miután anyja méreggel eltette az útból az idős Claudiust.

Néró helyett kezdetben anyja és nevelője, Seneca kormányzott, s a birodalom népeire nyugalom köszöntött. A császár azonban gyorsan összekülönbözött hataloméhes anyjával, s amikor ez mostohatestvérét, Britannicust kezdte pártfogolni, vetélytársát megölette, anyját száműzte. Viszonyt kezdett a szép, de romlott Lucia Poppaeával, akinek felbujtására meggyilkoltatta édesanyját, s e pillanattól fékezhetetlen kényúr lett belőle. Feleségét megmérgeztette, a terhes Poppaeát egy veszekedés során hasba rúgta, s az gyermekével együtt meghalt.

A kiürült kincstár feltöltése érdekében felségsértési pereket indított a gazdag polgárok ellen, akiknek vagyonát elkoboztatta. A köznép mégis bálványozta: cirkuszi játékokat, kocsiversenyeket rendezett, amelyeken rendszeresen ő maga is fellépett énekesként és hajtóként.

64-ben Róma kigyulladt és hat nap alatt leégett, a szóbeszéd szerint a várost Néró gyújtatta fel, mert a lángokból akart ihletet meríteni Trója pusztulásáról szóló költeményéhez. Néró bűnbaknak a keresztényeket tette meg, akiket válogatott kegyetlenséggel, ezerszámra végeztek ki, ekkor halt meg Szent Péter és Pál is.

Az ellene szervezett összeesküvések miatt elhatározta, hogy kiirtja a római arisztokráciát, rémuralmának még nevelője, Seneca is áldozatul esett (bár ő maga választhatta meg halálnemét). A görögrajongó uralkodó ezután Hellászba ment, ahol elindult az olimpián és minden számban (egyebek között az ő tiszteletére versenybe iktatott dal- és tragédiaversenyen is) győzött. A birodalom recsegett-ropogott, felkelés tört ki Judeában és Galliában, ám az ő legnagyobb gondja mégis művészetének csiszolgatása volt. Amikor Hispánia helytartója, Galba császárrá kiáltotta ki magát és fegyverrel indult Róma ellen, a szenátus Nérót a haza ellenségének nyilvánította.

A magára hagyott császár 68. június 9-én egy szabadosa kardjába dőlt, vele halt ki a Julius-Claudius ház, amely az első öt császárt adta a római birodalomnak.

A világtörténelemben kevés uralkodónak volt "rosszabb sajtója", s bár voltak nála őrültebb és kegyetlenebb zsarnokok is, neve egyet jelent a gonoszsággal és az erkölcstelenséggel. Alakja számos művészt ihletett meg, számos dráma, vers, regény, opera, film foglalkozik uralmával, a napjainkban Róma felgyújtására utalva kapta a legelterjedtebb számítógépes lemezíró (égető) program a Nero nevet.

     

 

 

És legyen itt a végén egy utalás arra, hogy tudjuk azt, hogy ennek a kegyetlen mocsoknak sajnos még ma is vannak utódai, követői,
és itt élnek közöttünk!
 

Nekik küldöm ezt a dalt! 

TOR NERO...

 

Szólj hozzá!


2008.06.08. 08:20 Faringo

A fagylalt története

1786. Június 8.  

Nem megerősített információk alapján, először árultak New Yorkban nem házi készítésű fagylaltot.

                        

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, mely hóból, tejből, gyümölcsléből és fűszerekből készült. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor is rájöttek, a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni, ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A világ első nyilvános fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban alapította Procope. Habár eleinte csak a nyári szezonban volt nyitva, és kizárólag citromfagylaltot árult, nagy népszerűségnek örvendett. Olyan történelmi alakok kedvenc helyei közé tartozott, mint Voltaire, Rousseau, Diderot, vagy Napóleon. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és szorbet közül válogathattak a vendégek.


Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagylalt, de akkoriban még inkább csak hideg nyalatnak nevezték. A fagylaltgépek eleinte kézi hajtásúak voltak. A jéggel bélelt nagy tartályban forgott egy kisebb: ebben hűlt és keveredett a massza. Ehhez azonban az inasoknak fokozatosan tekerniük kellett a gép karját, és a gyerekek is beállhattak segíteni egy fagyi reményében. A befagyott folyók vagy a Balaton jegét szalmából bélelt veremben gyűjtötték - ez fridzsiderként a kész fagylalt tárolására szolgált.
A hosszú múltra visszatekintő "hideg nyalánkság" a jelenben is változatlanul őrzi népszerűségét a fogyasztók körében, remekül beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni vágyát is. Hiszen a hagyományosnak mondott fagylaltok mellett megtalálhatjuk a csökkentett kalória tartalmút, a multivitamint, sárgarépa és narancs egyesítésével növelt C-vitamin tartalmút vagy éppen az egzotikus magvakkal ízesített készítményeket is. Magyarországon is egyre szélesebb a joghurt térhódítása, mely a cukrászati készítmények mellett a fagylaltkészítést is megérintette: a joghurt alapú és gyümölccsel megbolondított fagylaltok követik a modern étkezési kultúrát. A magyar cukrászok fantáziájának és alkotó kreativitásának köszönhetően a magas minőségű hazai fagylaltkészítmények - legyen az vanília vagy egy még alig ismert, újdonságnak számító íz - helytállnak az európai uniós kihívások közepette is. A kiváló mestereknek köszönhetően nálunk minden fogyasztó élvezheti a hűvös csemege sokoldalúságát és harmóniáját.

Szólj hozzá!


2008.06.07. 12:33 Faringo

Eredményes élet

„A szeretet elsősorban döntés, és nem érzés kérdése. Az, hogy szeressek-e valakit az nem attól függ, hogy érzek-e iránta valamit, és nem is attól, hogy ő hogyan viszonyul hozzám, hanem attól, hogy eldöntöm: szeretni fogom.

Az igazi szeretet értékét az adja meg, hogy a szabad akarati döntésen alapul, és nem egy hirtelen kiváltott emocionális töltésen. Amíg az érzelmeken nyugvó szeretet attól függ, hogy a szeretet tárgya milyen benyomást kelt bennem - tehát erősen szubjektív - addig a döntésen alapuló szeretetet semmilyen külső tényező nem befolyásolhatja, ezért ez objektív szeretet.

Az érzelmeken nyugvó szeretet azt mondja: "tegyél valamit, felelj meg az elvárásaimnak ahhoz, hogy szeretni tudjalak. Szeress, és akkor én is szeretlek; legyél jó, és akkor szeretlek; tedd ezt, tedd azt, okozz nekem valamilyen kellemes érzést, és talán akkor szeretni foglak."

A döntésen alapuló szeretet ezzel szemben azt mondja: "SZERETLEK". Nincs semmilyen feltétel, nincs semmilyen elvárás, csak szeretet van. Ennek a szeretetnek nem kell megfelelni, ez nem azon múlik, hogy a másik mennyire ügyes vagy szép, ez a szeretet csak szeret. Szeret, mert eldöntötte magában, hogy szeretni fog. Pont.

Az objektív szeretet az, amire szükségünk van, ez képes egyedül garantálni, egy kapcsolaton belül a biztonságunkat. Az objektív szeretet adhatja meg az elfogadottság érzetét, amire mindnyájan vágyunk. Alapvető lelki szükségünk, hogy olyannak fogadjanak el, amilyenek vagyunk. Elemi szükségünk, hogy a személyünk legyen elfogadott és ne az értéktermelő képességünk. Az objektív szeretet a személyünkre koncentrál, csak és kizárólag mi, vagyis az ember fontos a számára…”

Ha érdekel a folytatás klick IDE.

Ne hagyd ki a videót, lehet, hogy segíteni tud !

Szólj hozzá!


2008.06.07. 06:22 Faringo

Paul Gauguin

1848. Június 7.  

Megszületett Paul Eugene Henri Gauguin


francia festő, van Gogh és Cézanne mellett a posztimpresszionizmus legnagyobb képviselője. Legismertebb műveit a Tahitin élő bennszülöttek és ősi hiedelmeik ihlették. Ez a csodálatos művész soha festeni nem tanult, és 27 éves korában alkotta első képét.

 

Gauguin festészete, egyéb sajátságaitól eltekintve, feltűnően összefoglaló s csak a dolgok velejét, leszűrt elixírjét adja.

Néhány vastag körvonalba sommázódnak a színek, kevés változatossággal, a finom átmenetek mellőzésével. Már messziről feltűnik a művésznek az a törekvése, hogy szinte a naiv együgyűségig fokozza le előadását, de megérzik az is, hogy alapjában nem naiv ez a művészet, hanem merész agyafúrtsággal teljes.

A cél nem az, hogy valamely természeti jelenségnek lehető hű képét adja, hanem, hogy benyomásait közölje velünk teljesen egyénien átalakított formában.Gauguin is azok közé a festők közé tartozott, akinek a művészetét csak halála után ismerték el.

Álmodni, szuggerálni, íme ez Gauguin művészetének kulcsa: egész életében megőrizte magában a gyermeki és a barbár lelket, bódulataival, fantazmagóriáival, misztériumaival és képzelődéseivel, s ez benne a filozófus és metafizikus lelkével egyesült. 

Legjellemzőbb alkotásai a tisztán dekoratív törekvésű, pasztorál-hangulatú Tahiti-képei, amelyek a bennszülöttek derűs és nyugalmas életét ábrázolják.

2 komment


2008.06.06. 06:58 Faringo

Björn Borg

1956. Június 6.   

A svédországi Södertäljéban  

megszületett Björn Rune Borg svéd teniszező.


1972. óta hivatásos játékos. 1983-as visszavonulásáig kétszer volt olasz, hatszoros francia (Roland Garros) és WCT-torna győztes, ötszörös wimbledoni bajnok, Világ Kupa-győztes. Kétszer megnyerte a Mesterek Tornáját, a Davis Kupa-győztes csapat tagja volt. 1977. és 1981. között világranglista vezető volt.

A teniszpályán Borg nem nyilvánított érzelmeket, megközelíthetetlen nyugalma és hidegvére miatt az Iceman becenevet kapta.

„Elegánsan csinálta!” – mondta nagyapám Borgról, aki vert helyzetből tudott fordítani, majd győzni.

Björn Borg arcán átszaladt ugyan egy mosoly, de nem vigyorgott ördögien, nem csókolta meg sem az ütőjét, sem a füvet, nem ütötte ki a labdát a szurkolói közé, nem üvöltött tiszta erőből ellenfele arcába, de nem is kért tőle bocsánatot, hogy ma jobb volt nála. Mint a játék részét végigcsinálta a ceremóniát, és úgy vette át a kupát, mint aki megszabadítja átadóját egy nehéz tárgy cipelésétől. A közönség már nem tombolt, hanem udvariasan tapsolt.

 

Szólj hozzá!


2008.06.05. 06:02 Faringo

Kenny G.

1956. Június 5.   

Megszületett Kenny G. (Kenneth Gorelick) amerikai klarinétművész (Songbird).

 

Kenny G. munkásságának több mint 20 éve alatt az instrumentális zene legmeghatározóbb ikonjává vált.

Világszerte 75 millió lemezt adott el, ebből 45 milliót szülőhazájában, Amerikában.

Szólj hozzá!


2008.06.04. 19:01 Faringo

18000 nap

Születésnapomra.

Szólj hozzá!


2008.06.04. 00:04 Faringo

Latinovits Zoltán

1976. 06. 04.

Tragikus körülmények között meghalt Latinovits Zoltán

A magyar színházművészet kiemelkedő egyénisége Budapesten született 1931. szeptember 9-én. Édesanyja Gundel Károlynak, a neves budapesti vendéglősnek egyik lánya volt (féltestvére Bujtor István színész, rendező és Frenreisz Károly zenész).

Bajor Gizi figyelt fel rá egy iskolai előadáson, s megüzente neki, hogy belőle csak színész lehet. Építészmérnöki diplomát szerzett, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1962-ben került a Vígszínházhoz, majd játszott és rendezett Veszprémben. Utoljára a Fővárosi Operettszínházban lépett fel. Szuggesztív indulatok, belső tűz, az érzelmek és az értelem harmóniájából fakadó alakábrázolás jellemezte művészetét.

1959-ben filmezett először. Több mint ötven filmben játszott, legemlékezetesebbet az Isten hozta őrnagy úr és a Huszárik Zoltán rendezte Szindbád szerepében alakított. Kiváló volt Ady, József Attila, Illyés Gyula verseinek előadójaként is.

Rendezőként is a megszállottság és a kérlelhetetlen igényesség jellemezte. Két színpadi rendezése a magyar színházi élet jelentős eseménye volt. Sokat viaskodott az akkori hatalom képviselőivel, szeretett volna egy másfajta színházat létrehozni a hozzá hasonló szemléletű színészek, színházi szakemberek részvételével.

Harcait, igazságkeresését, jobbító szándékát írásban is megfogalmazta a Ködszurkáló című (1973) önéletrajzi kötetében. A meg nem értettség felőrölte idegeit; máig vitatott, hogy a balatonszemesi vasútállomáson baleset történt-e vele vagy öngyilkos lett.

1966-ban Jászai Mari-díjat, 1970-ben Balázs Béla-díjat, 1975-ben érdemes művész címet kapott. A Kossuth-díjjal 1990-ben (posztumusz) tüntették ki.

Összegyűjtött írásait az Emlékszem a repülés boldogságára címen adták ki.Főhajtással emlékezem !

1 komment


2008.06.03. 00:12 Faringo

Hírmorzsák IV.

Segítőkész motoros

Az üldöző rendőrök defektjének köszönhetően került rendőrkézre egy gyorshajtó motoros az Egyesült Államokban. A rendőrök üldözték a motorost, aki óránként 190 kilóméteres sebességgel száguldott az autópályán, ám megállásra kényszerültek gumigond miatt. Amikor kiszálltak, hogy kereket cseréljenek, megjelent a gyorshajtó, és megtudakolta, tud-e segíteni. Mint kiderült, fogalma sem volt róla, hogy üldözik, és a visszapillantó tükörből látta, hogy gondja támadt a rendőrautónak.

Pisztolyos nagyi

Düsseldorfban egy elvetemült bankrablót üldöz a rendőrség. A "pisztolyos nagyi" névre keresztelt 70 éves asszony már 25000 dollárt zsákmányolt három bankfiók kirablásával. A néni profi a szakmában, mindig nagyon nyugodt, és minden esetben női pénztárosokat fenyeget meg pisztollyal. - mondta a rendőrség szóvivője.
A biztonsági kamerák felvételei alapján úgy tűnik, hogy szeret álruhát ölteni, legutóbb napszemüveget és egy gyapjúkalapot viselt.
A lakosságtól már legalább 50 bejelentés érkezett a rendőrségre, de az idős hölgy még mindig szabadlábon van. 

Pénzbírságra ítélve

Egy vietnámi fiatal végre megszabadulhat az állandó csúfolódástól, mert apja beleegyezett, hogy nevet változtasson. A fiút születésekor Mai Phat Sau Nghin-nek nevezték el, aminek jelentése: 6500 dong pénzbírság. A különös nevet az apa azért választotta, mert 6500 dong megfizetésére ítélték, amikor fia ötödik gyerekként világra jött. A vietnámi törvények szerint ugyanis egy családban csak két gyermek születhet.
A szülők makacssága miatt a gyerek örökös gúnyolódás tárgya volt az iskolában, és most, 19 évesen végre felveheti a Mai Hoang Long nevet, ami arany sárkányt jelent.

Vigyázat, szippantás-veszély!

Egy amerikai asszony kártérítési pert indított a Skandináv Légitársaság (SAS) ellen, mert a tengerentúli utazás nagy részét a WC-be ragadva kellett töltenie - a szó szoros értelmében.
A nő nem sokkal a felszállás után a mosdóba ment, ahol elkövette azt a végzetes hibát, hogy hamarabb megnyomta az öblítő gombot, mint ahogy felállt volna az ülőkéről. A vákumos tisztító rendszer beindult és a gyanútlan asszony hátsó fertályát az ülőkéhez szippantotta. Ebben a helyzetben kellett maradnia a hosszú utazás végéig, mert csak a földi technikusok tudták onnan üggyel-bajjal leszedni.
Ezek után megállapítható: aki fél a repüléstől, minden oka megvan rá.

Életveszélyes konyhagép

Egy hatvan éves japán asszony pacemakerét megzavarta a rizsfőző. Az eset egy rutinellenőrzés során derült ki, és szerencsére nem okozott kárt az asszonynak. A pacemakert gyártó vállalat képviselői átvizsgálták a házat, és rájöttek, hogy a rizsfőző okozza a problémát. A Japán Egészségügyi Minisztérium kiadott egy közleményt, hogy a pacemakerrel rendelkezők tartsák távol magukat az indukciós fűtőrendszerű rizsfőzőktől.

Dupla haszon

A minnesotai Darrell Nelson fogyókúrába kezdett, mégpedig fűnyírással. A férfi rájött, hogy ha saját gyepének gondozása során sikerült fogynia, akkor még többet is leadhat, ha a mások füvét is lenyírja. Hirdetni kezdett a lakóhelyén, hogy ingyen vállalja a fűnyírást, és ez nem tréfa, mert fogyni akar.
Azt nyilatkozta, hogy sokféle módszert kipróbált már, de az önmagának tett ígéreteket nehéz betartani, míg amit másoknak ígér, ahhoz mindig tartja magát.
Elgondolkodtató...
 

A kaliforniai Stocktonban két bankrabló rontott be egy bankba, de nem számítottak rá, hogy éppen Edward Christopherrel futnak össze. A 76 éves, második világháborús veterán nekirontott a rablóknak, miután azok felvették a pénzt a kasszából. A három férfi birkózott egy darabig és az öregúrnak sikerült elvennie tőlük az egyik pénzes zacskót, mielőtt elmenekültek. Christopher a riportereknek később elmondta, hogy nem különösebben rajong a rendőrökért, de a bűnözőkért még kevésbé, és még nem felejtette el, hogy őt annak idején ölésre képezték ki.

Furcsa levél

"Kedves Uram! Örömmel értesítjük, hogy ön várandós!" - ezzel a furcsa szöveggel küldött ki egy londoni kórház 30 betegének levelet, többek között hat nyugdíjas férfinek is. Valójában arról kellett volna értesítést kapniuk, hogy elhalasztják a műtéteik időpontját. A kórház emberi mulasztásra hivatkozik, mivel a leveleket számítógépes program készítette, és a kezelő nem a megfelelő okot jelölte meg a programban. A Chesterfield and North Derbyshire Royal Hospital képviselője ígéretet tett, hogy ez nem fordul elő többé.

Lágyszívű fegyőr

Svájcban, a Delemont Fegyház egyik őrét azzal vádolják, hogy túl humánus a rabokhoz. Philippe Ackermann-t felmentették posztjáról, mert őrsége alatt hét rab szökött meg a börtönből.
Ackermann elutasította a vádakat.
Az egyik rab akkor távozott, amikor a börtön főbejáratát véletlenül nyitva hagyták, amíg a helyiséget éppen festették. Egy másik börtönlakót kettesben hagytak a feleségével, és mire észrevették, egy csavarhúzó segítségével kinyitották az ajtókat és megléptek. Ackermann szerint egyik sem volt igazán erőszakos bűnöző.
A börtönőr már korábban is hajlamos volt engedékenységre, amikor egy rabnak kötőtűt adott, mert az pulóvert akart kötni magának.

Asszony bérbeadó

Indiában új jövedelemforrást fedeztek fel a nősemberek. Feleségüket havi bérletre kiadják agglegényeknek. Az egyik férj, Atta Prajapati pl. havi 175 dollárt kap feleségéért egy gazdag férfitól. Az asszony feladata, hogy a férfival együtt kell élnie, és gondoskodni róla minden értelemben.
A Times of India c. napilap is foglalkozott a témával, és megállapították, hogy a jelenség oka a hajadonok hiánya Indiában, mivel sokkal kevesebb lány születik, mint fiú.
A párok lánygyereket nem szívesen vállalnak, mert férjhez adáskor rengeteget kell fizetniük a vőlegénynek.
Hol itt a kereslet-kínálat egyensúlya?

Lesi-kamerás

Egy floridai férfi, Daniel Searfross, nem elégedett meg a hagyományos peep-show nyújtotta szórakozással, ezért cipője orrába egy kis kamerát szerelt. Ennek segítségével jártában-keltében felvételeket rögzített arról, mit viselnek a hölgyek a szoknyájuk alatt.
A kandi kamerás végül lebukott és 75 ezer dollár pénzbírságra ítélték.

Újra lát a vak nő

Angliában egy 74 asszony, Joyce Urch, 25 évi vakság után csodával határos módon visszanyerte látását. Az idős nő szívinfarktust kapott, kórházba került és a lábadozás során újra látni kezdett. Az orvosok nem találtak ésszerű magyarázatot az esetre. Az asszony férjének ennyit mondott: "Kicsit megöregedtél, mióta nem láttalak."

Áldoktor

Floridában egy 76 éves férfit, Philip Winikoff-ot szexuális zaklatásér letartóztatták, miután orvosnak adva ki magát, fekete táskával házról házra járt és ingyenes mellvizsgálatot ajánlott fel a nőknek. A helyi rendőrfőnök jelentése szerint Lauderdale Lakesben két fiatalasszony is beengedte lakásába az áldokit. Jelenleg vizsgálják, vajon több áldozata is volt-e az átverésnek.

A becsületes megtaláló

Minnesotában egy asszony, Kathleen Healy éppen farmernadrágot próbált egy Marshall Field's üzletben, amikor a próbafülkében egy bankjegyekkel teletömött tárcára bukkant. Eszébe sem jutott belenyúlni, bár látta hogy tele van 50 és 100 dollárosokkal. Átadta az eladónak, aki rögtön értesítette a pénztárca tulajdonosát. A tulaj hamar megérkezett, és örömkönnyeket hullajtott a megkönnyebbüléstől. Felajánlott Healy asszonynak pénzjutalmat, de az visszautasította. Ezután az üzlet tulajdonosa átadott neki egy doboz desszertet, mondván: legalább ezt fogadja el a becsületességéért. Kathleen Healy kibontotta a dobozt, és egy cetlit talált benne: "Gratulálunk, ön nyert 10000 dollárt."
Az asszony elmesélte, hogy még soha életében nem nyert egy kenyérpirítót sem. Ebből aztán vehet majd magának néhányat.

A gyorsaság titka

Coloradoban Jason Niccumot elkapta a rendőrség, amint egy különös szerkentyű használatával a közlekedési lámpákat pirosról zöldre állította. A férfi mindössze 50 Dolláros bírságot kapott. Kiderült, hogy az Opticon nevű kütyüt az e-Bay-en vásárolta 100 Dollárért, és rendszeresen használja, amikor munkába megy autójával. Az egyik újságnak a következőt nyilatkozta: "Ha figyelembe vesszük, hogy két éven át minden reggel gyorsan eljutottam a munkahelyemre, akkor ez nagyon megérte!"

Gyújtogatás

Kippert, a harcsát vádolják azzal, hogy felgyújtott egy családi házat az angliai Dorset városában, miközben egy rivális hallal küzdött az akváriumban, írja a Sun magazin.
A család szerint az eset úgy történhetett, hogy az akváriumból kifröccsenő víz egy közeli konnektoron landolt, ahova az akvárium lámpája volt bedugva. Az így keletkező zárlat miatt a tartály teteje megolvadt és a mellette álló bőr kanapéra csöpögött, ami erre kigyulladt.
A lángok hamarosan szétterjedtek az egész nappaliban. Eközben a 25 éves Sharron Killahena két kislányával, a hat éves Nicollal és a két éves Kerryvel az emeleten aludt. Szerencséjükre a tűzjelző berendezés felébresztette a másik szobában alvó Simon Justice-t, így a család még épp idejében ki tudott menekülni az égő házból.
A halak elpusztultak a tűzvészben.

Torontóban egy kávéház mosdójában talált vibrátor miatt kiürítettek egy épületet és megbénult a környéken a forgalom. A takarítónő ugyanis bombának nézte az elhagyott tárgyat, és azonnal értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező hatóság rögtön azonosította a "Swedish erotica" feliratú segédeszközt, melyet valaki vagy tréfából, vagy véletlenül felejtett a WC-ben.

 

Szólj hozzá!


2008.06.02. 06:06 Faringo

Johnny Weissmüller

1904. 06. 02.

Megszületett Johnny Weissmüller ötszörös olimpiai bajnok amerikai úszó, a Tarzan filmek hősének megformálója.

Weismüller öt olimpiai aranyat, illetve a 16 Tarzan-filmben játszott főszerepével világhírt szerzett magának, majd 1984-ben Acapulcóban magányosan, szegényen és elhagyatottan halt meg.

Johnny Weissmüller, eredeti nevén Weissmüller Péter János 1904. június 2-án született Szabadfalun (Freidorfban). Ez a bánáti település ma már Temesvár részét képezi, és Romániában található, viszont 1904-ben még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. (Weissmüller szülei alighanem németül beszélgettek otthon, mert gyermeküket „Hansi”-nak becézték.)

Johnny Weissmüller szülei 1904-ben vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Fiuk Chicagóban nőtt fel, és az ottani egyetemre járt. Bár kiskorában számos betegség gyötörte, úszóként az olimpiákon verhetetlennek bizonyult, és kora legjobbjaként tartották számon a világon. 67 világrekordot állított fel. 1924-ben három, 1928-ban két aranyérmet nyert az olimpián. Ő volt az első, aki a 100 méteres távot egy percen belül tette meg.

Weissmüller egyébként lelkes jódlizó volt: ezt filmszerepeiben is kihasználta. A Tarzan című sorozatban – amellyel 1932-ben tett szert világhírnévre – legendássá vált kurjongatásaival hívta segítségül az őserdő (illetve a hollywoodi stúdió) állatait. Mindez nem véletlen: kurjongatásait rendszeresen gyakorolta, s nemcsak úszó-, hanem jódliversenyeket is nyert Weissmüller.

Első filmjét 1929-ben forgatta, ám a „Tarzan, a majomember” hozta meg neki az igazi sikert. Az 1932-ben forgatott mozi után még tizenegy Tarzan-filmben játszotta a címszerepet, egészen 1948-ig. Előtte is, és utána is sokan vállalták ezt a szerepkört, Tarzanként mégis ő volt a legnépszerűbb. Nemcsak kisportolt alkata tette erre alkalmassá, hanem az, hogy a harmincas évek válságában, a Depresszió idején az amerikai kisemberek számára nyújtott némi vigaszt az őserőt megtestesítő színész-sportoló.

A dzsungelfilmeket a Tarzan-sorozat után is folytatta Weissmüller, és egészen 1976-ig vállalt különböző, kisebb-nagyobb szerepeket hollywoodi mozikban. Bár mindvégig filmezett, és sokáig nagy lábon élt, ötször nősült, végül nagy szegénységben tengette életét az utolsó években. Állítólag még dokkmunkásként is kénytelen volt dolgozni, de volt egy Las Vegas-i kaszinó portása is, amikor igazán rosszul álltak a dolgai.

Az amerikai színekben versenyző Weissmüller, az ötszörös olimpiai bajnok, 67-szeres világrekorder úszó 1984. január huszadikán hunyt el a mexikói Acapulcóban. Sírján mégsem legendás sportteljesítményének állítottak emléket, hanem leghíresebb filmszerepe nyomán ez a felirat búcsúztatta: Johnny Weissmüller, Tarzan.

Szólj hozzá!


2008.06.01. 07:11 Faringo

CNN

1980. 06. 01.

A  (Cable News Network) elkezdi műsorának sugárzását.

 

A CNN-t 1980-ban alapította Ted Turner.

 

 A hírcsatorna a Time Warner médiacég-csoporthoz tartozik.

A CNN a nap 24 órájában sugároz híreket. Nemzetközi verziója CNN International néven jelenik meg a tv-képernyőkön.

Ismertségét az öbölháború egyenes adásban való sugárzásával alapozta A CNN volt az első csatorna, amely a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokról élőben tudósított.

1980 júniusában Atlantában Ted Turner, az amerikai televíziós ipar „fenegyereke” felavatja a világ első olyan tévéállomását, amely 24 órán keresztül csak híreket és aktuális műsorokat sugároz. Az állomás neve: Cabel News Network, magyarul: Kábel Hír Hálózat, emblémája: CNN.

Turner, akinek vállalkozását elsősorban az üzleti világ tartja őrültségnek, ekkor így nyilatkozik a Newsweeknek, amely címlapsztorit szentel az eseménynek: „Többre vagyok képes ma a telekommunikációval, mint amire hajdani hadvezéreknek lehetőségük nyílott... Az elmúlt 25 esztendő társadalmi hanyatlásának ösvényén egyik útikalauzunk éppen a televízió volt. Az a szándékom, hogy ezt a folyamatot visszafordítsam, mielőtt még késő lenne. Szerintem máris késő.”

A vagyonát elsősorban profi kosárlabda és (amerikai) futballcsapatokkal szerző Ted Turner 41 esztendős, amikor az amerikai kihívás legkorszerűbb formáját megtalálva 1980 nyarán útjára indítja élete főművét, a CNN-t.

Története lényegében öt esztendővel korábban kezdődik a Dél fővárosában, Atlantában, amely az amerikai mítosz két tekintélyes rekvízitumát őrzi: innen indult világhódító útjára az Elfújta a szél című regény, és a „bűnös” ital, a Coca Cola. Ma már harmadikként tartják számon azt a Turner által 1975-ben alapított vállalatot, amely egy tönkrement atlantai tévéállomás felvásárlásával kezdődött, s amely előbb olcsó előfizetési díjával az ország legfelkapottabb kábelszolgáltatásainak egyike lesz, majd műsorát egy 750 ezer dolláros beruházással eljuttatják a 75-ben fellőtt Satcom műholdra, így a kábel és műhold házasságából megszületik az első „szupertévéállomás”, vagyis Turner televíziós Colombusként az amerikaiaknak fedezte fel Amerikát, egy helyi állomásnak a korlátlan létszámú, országos nézői piacot. Azonnal 150 olyan vállalat rendel nála hirdetési időt, amely korábban csak az országos hálózat műsoridejére tartott igényt. A technikai lehetőség birtokában így már csak idő kérdése volt a nagy álom: olyan műsort csinálni, amit az egész világ nézhet és néz is. Innen már csak egy lépés annak felismerése, hogy a rendkívüli események (űrhajózás, elnökgyilkosság, katasztrófák, háborúk stb.) kedvéért megszakított országos műsorokkal csak akkor tud igazán versenyre kelni, ha rászoktatja az amerikai nézőket, hogy van egy olyan program, ahol például mindezeken felül a tőzsde és az üzlet hírei is a nap bármelyik pillanatában hozzáférhetők.

                      

 

 

Szólj hozzá!


2008.05.31. 09:59 Faringo

Nemdohányzók világnapja

1987. 05. 31.

Nemdohányzók világnapja 1987-óta.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) dohánymentes nappá NYILVÁNÍTOTTA.

 

Én 2003. március 04. déli 12 órától (ekkor született meg a kisfiam)

NEM DOHÁNYZOM !!!

Vagyis az eltelt 1915 nap alatt, napi 20 szál cigaretta elszívását számolva, közel 38300 szálat NEM szívtam el !

Az 1915 doboz átlagos árát tekintve mondjuk 415 Ft-os dobozáron számolva ez idő alatt körülbelül 800.000 Ft-ot spóroltam meg !

 

Büszke vagyok magamra !

 

 

 

Szólj hozzá!


2008.05.31. 00:10 Faringo

Kocsis Zoltán

 

1952. 05. 30.     

Megszületett Kocsis Zoltán zongoraművész és karmester.


Kocsis Zoltán 1952. május 30-án, Budapesten született. Öt éves korában kezdett el zongorázni. 1957 és 1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. Nemzetközi karrierje és az ezzel együtt járó ismertsége 18 éves korában kezdődött, mikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte.

Néhány év alatt már a világ minden jelentős fesztiváljára és zenei központjába meghívják a magyar művészt. 25 éves volt, amikor már fellépett a világ számos vezető zenekarával. Ilyen volt például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar is. Richter Ferenctől meghívást kapott a franciaországi fesztiváljára, amelyet közös négykezes koncertek követtek.

Fontos fesztiválok, fontos zenésztársak

Rendszeres sztárvendége volt több fontos fesztiválnak, többek között Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton és olyan ismert karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas. A Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban Fischer Ivánnal hívta életre majd 4 év múlva már nem csak mint karmester, hanem mint komponista is tevékenykedett.

Felvételek világcégeknek

A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. A kortárs zene kiemelkedő személyiségeivel folytatott termékeny együttműködését jelzi többek között Kurtág György több neki ajánlott művének világbemutatója.

Kocsis Zoltán 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezeti. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban vett részt. A közönség világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte.

Számos elismerés birtokosa

A cannes-i Midemen 2004 januárjában életműdíjat kapott és a francia kulturális miniszter ott adta át neki azt a magas francia kitüntetést – a művészeti érdemrend lovagi fokozatát – amelyet még 2002-ben kapott meg a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész muzsikusi tevékenységéért.

Munkásságát 2005 márciusában - 1978 után másodszor is - Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján pedig átvehette a szakmai grémium által odaítélt Bartók-Pásztory-díjat. 2007. január 23-án az oktatási és kulturális miniszter "a magyar kultúra követe" címet adományozta Kocsis Zoltánnak.

Minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

Szólj hozzá!


2008.05.30. 23:30 Faringo

Mount Everest

1953. 05. 29.    

Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa ezen a napon értek fel elsőként a világon a Mount Everest csúcsára.


A helyiek nyelvén Csomolungmának (Jóságos Istenanya) nevezett hegycsúcs nemzetközileg használt nevét Sir George Everest angol mérnökről kapta, aki 1841-ben térképezte fel a hegységet.

A „világ tetején” rendkívüli zord az időjárás, így hét vállalkozóból egy életével fizet merészségéért (eddig több mint 2200-an - köztük közel 100 nő - jártak fenn, a halálos áldozatok száma közel 200.) Ugyanakkor a hegy megmászása üzleti vállalkozássá is vált, a tavaszi és őszi „csúcsforgalomban” a csúcs pénzért szinte bárkinek megtámadható, a siker reményében.

Az elsők: A brit George Mallory és Andrew Irvine 1924. június 8-án a csúcstámadás közben tűnt el. (Mallory holtteste 1999-ben 8150 méter magasságban előkerült, de fényképezőgépe nélkül, amely igazolhatná, hogy elérte-e a csúcsot.) 1953. május 29-én az új-zélandi Edmund Percival Hillary és a nepáli Tenzing Norgay minden kétséget kizáróan sikerrel járt, őket tekintik a Mount Everest első meghódítóinak. Oxigénpalack nélkül a világon először 1978. május 8-án a dél-tiroli Reinhold Messner és az osztrák Peter Habeler mászták meg a Mount Everestet. Messner 1980. augusztus 29-én Tibet felől is egyedül, oxigénpalack nélkül ért fel a csúcsra, ugyanebben az évben hódították meg először a csúcsot télen, a lengyel Krzystof Wielicki és Leszek Cichy.

Az első nő a világ tetején 1975. május 19-én a japán Tabej Dzsunko volt. 1988. október 14-én az új-zélandi Lydia Bradley érte el első nőként oxigénpalack nélkül a Csomolungma tetejét, ugyanezt 1995 májusában a brit Alison Hargreaves egymagában vitte véghez. Az első fekete-afrikai alpinista, a dél-afrikai Szibisziszo Vilane 2003. május 26-án ért fel.

Más útvonalon a csúcsra: A hegy tetejére 15 elismert útvonal visz fel. 1963. május 1-jén az amerikai William Unsoeld és Thomas Hornbein mászták meg elsőként a nyugati gerincet. A délnyugati falat 1975. szeptember 24-én hódította meg a brit Dougal Haston és Doug Scott. 1983. október 8-9-én a harmadik oldalon, a keleti (Kangsung) falon haladva győzte le a csúcsot hat amerikai hegymászó.

Az első élő tévéközvetítést 1988. május 5-én adta egy japán, kínai és nepáli expedíció, amely a csúcs érintésével elsőként kelt át Tibetből Nepálba. Katasztrófa: Az eddigi legnagyobb katasztrófa 1996 tavaszán történt, amikor a csúcs közelében tizenöt alpinista vesztette életét egy viharban. Családban maradt: 1990. május 10-én, harminchét évvel édesapja után az ifjabb Hillary, Peter is feljutott a Mount Everestre. 1990. október 7-én jutott fel először együtt apa és fia, Jean Noel és Zebulon Roche a csúcsra. Első házaspárként a szlovén Andrej és Marija Stremfelj járt a csúcson, 2005. május 29-én a nepáli Moni Mulepati és Pem Dorje a hegy tetején kelt egybe.

Gyorsasági rekord: Felfelé Pemba Dordzsi nepáli serpa volt a leggyorsabb, aki az alaptáborból 8 óra és 10 perc alatt ért fel, lefelé a francia Jean-Marc Boivin, aki 1988 augusztusában ejtőernyővel 11 perc alatt ereszkedett le. A legtovább, 21 és fél órán át, 1999. május 6-7-én a nepáli serpa Babu Csiri tartózkodott egyhuzamban a világ tetején. A legfiatalabb férfi (illetve fiú), a 15 éves nepáli Temba Cseri, a legfiatalabb lány, a szintén nepáli Ming Kipa, a legidősebb férfi a 71 éves japán Janagiszava Kacuszuke, a legidősebb nő a 63 éves japán Vatanaba Tabe volt a világ tetején.

Művégtaggal először 1998. május 26-án az amerikai Tom Whittaker mászta meg a csúcsot, 2006. május 16-án pedig egy mindkét lábát elvesztett új-zélandi férfi is feljutott a hegyre. 2001. májusában hódította meg a csúcsot az első vak hegymászó, az amerikai Erik Weihenmayer.

Csúcsforgalom: 2001. május 23-án egy nap alatt 89-en értek fel a Mount Everestre. A legtöbbször, 13 alkalommal a nepáli Apa serpa járt a Mount Everesten. Az egy szezonban a hegyre felmászók száma 514-nel döntött rekordot.

Az első magyar 2002. május 25-én Erőss Zsolt személyében hódította meg a csúcsot, őt csaknem napra pontosan öt évvel később, 2007. május 23-án követte Jelinkó Attila.

Szólj hozzá! · 1 trackback


2008.05.28. 15:44 Faringo

Orient Express

1961. 05. 28.

 

Elindult utolsó útjára az Orient Express

 

 

Az Orient expressz története

A vonatok királya a június 10-i menetrendváltástól nem közlekedik Bécs és Budapest között. Az expressz történetében nem először fordul elő, hogy kihagyják a magyar szakaszt. A két világháború alatt, a Trianont követ időszakban és a Rákosi diktatúra éveiben nem járt az Orient expressz Magyarországon. Reméljük, hogy a mostani kihagyás nem lesz végleges, hiszen a magyar szakasz kezdettől fogva alapvető szerepet játszott az expressz történetében.
Az Orient expressz létrejöttét nagymértékben köszönheti a következetes XIX. századvégi  magyar vasútpolitikának, melyben nagy figyelmet fordítottak a balkáni államokkal való vasúti kapcsolat kialakításának.
A magyar vasúthálózat kiépítésével párhuzamosan Magyarország pontosan betartotta a balkáni vasúti csatlakozások kiépítésére a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, sőt az egyik mozgatórugója volt az egyezségek létrejöttének és támogatta a balkáni országokban a csatlakozó vonalak megépítését.
Az Orient expressz története tulajdonképpen a XIX. és XX. század Európájának története. A nyugat és kelet európai országok közötti vasúti kapcsolat létrejöttét az európai nagyhatalmak politikája határozta meg. A XIX. század második felében a nyugat-európai országok érdeklődése Kelet felé fordult és a meggyengült török birodalom által még megszállt balkáni országok függetlenségi törekvései felerősödtek. A krími és a balkáni háború után az érdekelt nagyhatalmak tevőleges szerepet játszottak a kelet-európai vasúthálózat kiépítésében, valamint a nyugat-európai vasúti összeköttetés megteremtésében.
Hosszas politikai csatározások és kétoldalú konvenciók megkötése után végül 1889-ben jött létre az első közvetlen vasúti összeköttetés Nyugat-Európa és Konstantinápoly (a mai Isztambul) között, Budapest - Belgrád - Szófián keresztül.
Amíg a kelet-európai vasúthálózat kiépítése folyt, egy belga bankár Georges Nagelmackers amerikai mintára megszervezte az első európai hálókocsi és étkezőkocsi társaságot. 1872-ben alapította meg a Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társságot (Compagnie Internationale des Wagons-Lits), melyet 1876-ban azonos néven átszervezett.
A belga királyt sikerült az átszervezett társaságba főrészvényesnek megszereznie, ezért az uralkodó hozzájárult a társaság vasúti kocsijainak oldalán látható CIWL címerben az oroszlános királyi jelkép használatához. A háló és étkezőkocsik az akkori idők legkorszerőbb amerikai forgóvázas kocsikat utánozták. Díszítésükben és belső kialakításban azonban felülmúlták azokat.
Az első világháborúig favázas, teakfa burkolatos kocsikat használt a társaság. Ebből a korszakból származik a Közlekedési Múzeum 2347 pályaszámú CIWL étkezőkocsija, jelenleg nosztalgia forgalomban közlekedik és a Magyar Vasúttörténeti Parkban lehet megtekinteni.
A kocsit sokan Európa egyik legszebb vasúti kocsijának tartják. Az első világháború után acélvázas, sötétkék kocsikat használt a CIWL. Nagelmackers nagy álma az Európát átívelő Orient expressz volt.
1882-ben tartották az első próbautat „Train Eclaire” (Villámvonat) elnevezéssel Párizs és Bécs között.
Az 1350 km-es utat 27 óra 57 perc alatt tette meg a nevéhez méltó kísérleti expressz.
A sikere felbuzdulva 1883, június 5-én elindult Párizsból az első Orient Express Konstantinápoly felé.  Ekkor még csak a Bukarest-Ruszcsuk-Várna vasútvonal készült el, Várnától Konstápolyig hajóval kellett az utat megtenni.
A 3186 km-es utat az expressz 83 óra és 30 perc alatt, ebből 15 óra hajóút volt.
Az első utasoknak 457 aranyfrank menetdíjat kellett fizetniük + 20 %-ot az ellátásért, ha végig utaztak Párizstól Konstantinápolyig. Az Orient expressz luxusvonat volt, csak I. osztályú  jegyet lehetett váltani.
A „Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata) elnevezéssel méltán illették. Az első vonatok összeállítása általában öt kocsi: a vonat elején és végén poggyászkosi, középen két hálókocsi és egy étkezőkocsi. A több napig tartó utazás során az utazók több élményt és kalandot élhettek át, mint az amerikai transzkontinentális expresszek közönsége.
Az első öt évben 1883 és 1888 között a Párizs-Strassburg-Stuttgart-München-Bécs-Pozsony-Budapest-Szeged-Temesvár-Orsova-Bukarest-Ruszcsuk-Várna útvonalon közlekedett az Orient expressz.
A magyar szakaszon 689 km hosszban eleinte teljesen az Osztrák Vasúttársaság vonalain közlekedett, keleti-expressz elnevezéssel. Később, amikor 1888-an elkészült a Belgrád-Szófián keresztül vezető közvetlen útvonal, belépett a MÁV által a konvenciók alapján 1884-ben épített Budapest-Zimony-Belgrád vasútvonal 359 km hosszban.
Innen kezdve az Orient expressz útvonala Budapesten kettévált Belgrád és Bukarest felé, így összesen 1048 km hosszban közlekedett magyar területen, ez a teljes útvonalnak körülbelül egyharmada.
A közvetlen összeköttetéssel az expressz a Párizs-Bécs_Budapest-Belgrád-Nis-Szófia-Konstantinápoly útvonalat 1889-ben 67 óra 35 perc alatt tette meg.
Az 1889-től-1914-ig tartó időszakot nevezzük az Orient expressz fénykorának. Az utazásokhoz számtalan anekdota kapcsolódik. Ferdinánd bolgár fejedelem volt a balkáni uralkodók közül a legnagyobb vasútbarát, az expressz mozdonyát többször vezette a bolgár szakaszon. A Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társaság vezetőinek minden diplomáciai érzéket be kellet vetni, hogy az ebből eredő konfliktusokat elkerüljék.
A fejedelem végül megelégedett azzal, hogy szalonkocsiját az expresszhez csatolja. Ezt más uralkodók is megtették. II. Freidrich badei nagyhercegtől Daniló montenegrói hercegig sokan utaztak különkocsin az Orient exszpresszen. Egyszer a Ranai maharadzsa hét feleségével Párizsból Konstantinápolyba utazott. Külön lefüggönyözött hálókocsit és étkezőkocsit rendelt a társaságtól, amit külön mozdony kapcsolt az expresszre az után, hogy egy félreeső vágányon titokban felszálltak rá.
Az első támadás és vonatrablás sem váratott sokáig. Az első 1883-ban a bolgár szakaszon történt és később többször is előfordult az Orient expressz történetében. Az egyik legnagyobb port felvert eset volt, amikor 1891-ben Athanasos a görög rablóvezér és bandája kisiklatták az expresszt. A vonat személyzetét és az utasokat elrabolták és csak magas váltságdíj fejében engedték őket szabadon.
Természeti katasztrófák, vasútüzemi balesetek sűrűn előfordultak az expressz útjai során. Már az első úton 1183-ban Varciorova közelében árvíz késleltette az előrehaladást. Néhány nappal később az expressz ugyanitt földcsuszamlásba futott. Hóakadályok is többször előfordultak: 1929-ben Isztambul előtt mintegy száz kilométerrel a magas hóban elakadt a luxusvonat. A nagy hideg miatt a tüzelőanyag gyorsan elfogyott, az élelmiszer is fogytán volt. A közeli falvakban sikerült élelmiszert és fűtőanyagot beszerezni. Az expressz a hó fogságából tizenegy nap múlva szabadult. Valószínóleg ez az eset ihlette Agatha Cristie-t, a híres angol krimi írót, a „Gyilkosság az Orient expresszen” című regénye megírására.
A kisiklások összeütközések is végig kísérték az expressz történetét. Érdekes eset volt, amikor 1901-ben az Ostende-Wien Orient expressz mozdonya 1901-ben túlszaladt a frankfurti pályaudvar ütközőbakján és a falat ledöntve, a vandégek legnagyobb megdöbbenésére a vasúti étteremben állt meg. Más alkalommal - 1913-ban - Passau közelében egy kazánsérülés miatt a kiömlő gőz leforrázta a fűtőt. A mozdonyvezetőnek kimenekült a vezérállásból és a mozdony oldalán kapaszkodott. Az expressz több mint tíz kilométeren megfutamodott és csak nagy nehézségek árán sikerült megállítani.
Az Orient expressz magyar vonatkozású anekdotái közül a legismertebb az érsekújvári vasútállomás cigányzenekarának története. Egy gróf az állomási restiben a kellemes cigányzenét hallgatva lemaradt a később balesetet szenvedett vonatról. A kocsi, amiben a grófnak utaznia kellett volna, összezúzódott. A gróf hálából alapítványt tett, a cigányzenekar támogatására. A támogatás fejében viszont arra kötelezte őket, hogy minden gyorsvonatnál, az Orient expressznél is zenéjükkel szórakoztassák az utasokat, míg a vonat vízvételezés miatt áll. Így vált hagyománnyá az érsekújvári cigányzenekar, állítólag Trianon után nem játszottak tovább. Ma a nosztalgia Orient expressz utasainak néha játszik egy fizetett zenekar.
Az első világháború kitörése véget vetett az Orient expressz első korszakának. 1914, július 29-én a szerbek felrobbantották zimonyi Száva hidat. Az expressz nem közlekedett tovább. Útvonalán – egész Európában – katonavonatok követték egymást. A hadi helyzet változásával a zimonyi hidat a központi hatalmak és a szövetséges Törökország közötti vasúti kapcsolat biztosítására helyreállították. A központi hatalmak 1916-ban a hadianyag szállítása mellett elindították az első Balkanzug (Balkánvonat) nevű expresszt, Berlin és Konstantinápoly között. Ezzel egy időben a CIWL helyett létrehozták a Mitteleuropäische Schlaf-und Speisewagen Gesellschaft, röviden Mitropa (Közép Európai Háló-és Étkezőkocsi Társaság) nevű céget.
Az első világháború végén megszünt a Bakánvonat, helyette az atlanti hatalmak1919-1921 között az úgynevezett „Train de luxe militaire” (Katonai luxusvonat) expresszt közlekedtették Párizs és Varsó között. Trianon után az Orient expressz egy ideig elkerülte a vesztes hatalmakat. Így Magyarország területét is. Az Orient expressz szerepét a Simplon-Orient expressz vette át Párizs-Bázel-Milánó-Velence-Trieszt-Belgrád-Szófia-Konstantinápoly útvonalon. Az Orient expressz 1924-től ismét eredeti útvonalán közlekedett. Az 1939-ben kitört második világháború megszüntette az európai expresszvonatok közlekedését 1948-től Budapesten keresztül újból közlekedett az Orient expressz. Ettől az évtől közlekedett Stockholmtól Szófiáig a Balt-Orient expressz is. A második világháború utáni Orient expressz elvesztette luxusvonat jellegét, másodosztályú kocsik is közlekedtek benne.
A hidegháború évei alatt 1951 és 1955 között az expressz csak Párizs és Bécs között közlekedett. 1977-ben továbbított utoljára közvetlen hálókocsit Párizs-Bukarest között. Ekkor indult el a nosztalgia Orient-expresszek közlekedtetése az eredeti Simplon útvonalon keresztül.
A XX. század utolsó évtizedeiben az expressz Párizstól-Bukarestig, majd később Budapestig közlekedett és az utolsó években már hálókocsit sem továbbított. A hajdan alapvető szerepet játszó, Magyarországon keresztülvezető útvonalat a 2001. évi menetrendváltás után lehetséges, hogy csak nosztalgia expresszek fogják használni. Reméljük, hogy ez nem végleges.

 

Szólj hozzá!


2008.05.27. 08:11 Faringo

A tej világnapja

Ma évente 160 liter tejet fogyasztunk. Vajon sok ez, vagy kevés? Magyarországon az általános iskolások csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a gyerekek kétharmadának elégtelen a napi kalciumbevitele, és hogy egyes vitaminokból nem jutnak elegendő mennyiséghez. Miközben évek óta rohamosan nő a szénsavas üdítőitalok fogyasztása a tizennégy év alatti korosztályban, addig a tej- és tejtermékfogyasztás messze elmarad a táplálkozás-biológiailag megkívánt minimumtól.
A fenti érték azt is jelenti, hogy csupán feleannyi tejet és tejterméket fogyasztunk, mint például a hollandok vagy a dánok. Az 1990-es években bekövetkezett drasztikus fogyasztás-visszaesés tudományosan kimutathatóan negatív következményekkel járt az egész népesség, de különösen a fiatalok egészségi állapotára.
Pedig a tej összetétele ideálisnak mondható, mert mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Emészthetősége kiváló, energia-összetétele kedvező, ez utóbbit a zsírtartalom változtatásával módosítani is lehet. Jelentősége már önmagában is magas biológiai értékében rejlik, ráadásul különféle technológiai eljárásokkal még értékesebb termékekké dolgozható fel.

Tejzsír
Persze, a tej értékes hatóanyagaihoz nemcsak ital formájában juthatunk hozzá. A tejtermékek között mostohagyerek a vaj. Sokan ugyanis azt tartják róla, hogy nagyon káros a koleszterinszintre. A közhiedelemmel ellentétben Magyarországon a vajból, mint elsődleges tejzsírforrásból származó koleszterin-felvétel elenyésző, alig 1,5 százalék. A tejzsír eredetű koleszterin a napi koleszterinigénynek mindössze 0,5 százalékát teszi ki. A vaj élettanilag előnyös tulajdonságai közé sorolható a természetes eredet, a tartósítószerektől és katalizátor-maradványoktól való mentesség, amely például a margarinról nem mondható el. Optimális arányban tartalmaz rövid szénláncú zsírsavakat, ezért növekedést elősegítő hatása és emészthetősége is felülmúlja az összes többi lipidét. Mindezen jótétemények mellett a tejzsír még rákellenes hatással is bír. További előnyös tulajdonságai között megemlíthető, hogy az érelmeszesedést elősegítő transz-zsírsavakat a kritikus 5 százaléknál jóval kisebb arányban tartalmazza, valamint az omega-6 és omega-3 zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya (2,5:1) is nagyon közel áll az optimálisnak tekinthető 3:1 értékhez.

Tejfehérje
A tej fehérjéi (kazein, savófehérjék) együttesen megközelítik, a savófehérjék pedig meghaladják a tojásfehérje 100 egységnyi biológiai értékét. Növényi táplálékkal együtt a tejfehérjék mindig 100 feletti biológiai értékűek. Az elmúlt évtizedek kutatásai bioaktív fehérje-komponensek egész sorát tárták fel a tejben, amelyek többek között jó közérzetet biztosító, fájdalom-csökkentő, mikrobaellenes, vérrögképződés-gátló, vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedés-gátló, vitamin-, makroelem- és mikroelem-megkötő, antioxidáns, immunrendszer-erősítő és rákellenes hatással rendelkeznek.

Tejcukor
A laktóz táplálkozás-élettani jelentősége nagymértékben felértékelődött az utóbbi években. A glükóz és galaktóz komponensből álló laktóz elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. A galaktóz serkenti az érbelhártya regenerálódását, ezáltal az érelmeszesedés ellen hat, és így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. A tejcukorból képződő laktulóz és laktitol a bélazonos tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok kizárólagos táplálékai, elősegítik azok elszaporodását és túlsúlyba kerülését a vastagbélben.

Ásványi anyagok
A tej az egyik legjelentősebb kalciumforrásunk. Napi hat-hét dl tej elfogyasztása már fedezi kalciumszükségletünket, megőrzi csontozatunk és fogaink épségét, megakadályozza a csontritkulás kialakulását. Emellett a tej kalcium-foszfor aránya is kedvező, ráadásul a kalcium olyan fizikai-kémiai állapotban van jelen, hogy az valamennyi élelmiszer közül a tejből, tejtermékekből szívódik fel a leghatékonyabban. Az ideális kalcium-foszfor arány akkor elégíthető ki biztonságosan, ha az összes kalciumfelvétel 70-75 százaléka tejtermékekből származik. Az alacsony tejtermékfogyasztás miatt Magyarországon ez az érték nem éri el az 50 százalékot, emiatt a csontritkulás népbetegség lett. A tej további előnyös tulajdonsága, hogy háromszor annyi kálium található benne, mint nátrium, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatással is bír.
Kiemelést érdemel még szeléntartalma, amely ugyan nem túlzottan magas, de felszívódása - bioaktív fehérjékhez kötötten - csaknem teljes mértékű, így antioxidáns tulajdonsága jól érvényesül.

Vitaminok
A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében igen értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin). A kedvező élettani hatások közül megemlíthető például, hogy B2-vitamin-tartalmával a sejtlégzés elősegítése révén ellenhatást fejt ki a daganatképződéssel szemben. Nemrég derült fény a folsavnak, illetve a B6- és a B12-vitaminnak a fehérje-anyagcserében betöltött különleges szerepére. Ha ugyanis nem kielégítő a folsavellátás, a táplálékkal felvett metionin aminosav lebontása megreked a homociszteinnél. A visszaalakuláshoz folsav és B12-vitamin, a tovább-bontáshoz B6-vitamin szükséges. Ha ezek hiányában a homocisztein felhalmozódik a vérben, érelmeszesedést, illetve vérrögképződést okozhat. B6- és a B12-vitaminból megfelelő mennyiséget tartalmaz a tej, a folsavat illetően azonban hiányos. Viszont a tej egyes speciális savófehérjéi elősegítik egyfelől a tej, másfelől egyéb élelmiszerek folsavtartalmának hatékony felszívódását.

Azt gondoltad, hogy te valaha megint ennyire boldog lehetnél?Szólj hozzá!


2008.05.26. 05:56 Faringo

Dow Jones index

1896

Először alkalmazzák a Dow Jones mutatót

A Dow Jones index névadója Charles Dow közgazdász és Edward Jones sajtóügynökség-alapító volt. A róluk elnevezett tőzsdeindex mindmáig az amerikai gazdaság egészének hőmérője az amerikaiak szemében, noha mutató és számítási módja rég elavult. A számítási mód azonban mindenesetre átvészelte a két nagy tőzsdei krachot, az 1929. október végit, illetve az 1987. október 19-it. Az indexet a New York-i tőzsdén jegyzett részvények napi árfolyamai alapján állítják össze. Jelenleg 30 reprezentatív termelővállalat, 15 közszolgáltató cég és 20 vasúttársaság részvényei árfolyamának átlagát tartalmazza. A részvénykosár tartalma, azon belül a súlyarányok időről időre változnak.


Szólj hozzá!


2008.05.25. 07:18 Faringo

Gyermeknap

Szólj hozzá!


2008.05.24. 07:04 Faringo

Bob Dylan

1941

Megszületett Bob Dylan amerikai rock sztár, többszörös Grammy-díjas zeneszerző, előadó.


„A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van.”                    

 

„Nincs szükséged időjósra, hogy tudd, merről fúj a szél.”

                                                                               (Bob Dylan)


Szólj hozzá!


2008.05.23. 07:05 Faringo

Tibet

1951. május 23.

Kína annektálja Tibetet

A Kínai Népköztársaság központi népi kormánya és a tibeti helyi kormány egyezményben rögzítette, hogy a területet kínai fennhatóság alá helyezi. A megállapodás kimondta, hogy a fennálló tibeti rendhez Kína nem nyúl, s a tibeti-szikkimi határra menekült dalai láma is visszatért Lhászába. Azonban Peking belekezdett Tibet modernizálásába - és "elkínaiasításába". "A világ tetején" akkor lényegében még rabszolgaság volt, ugyanakkor a kínaiak felállították az egyedüli hatalmat gyakorló pártapparátusokat. Az ellenállás nem maradt el, majd 1959-ben felkelésbe torkollott. A dalai láma szerint a felkelés leverésekor 200 ezer ember halt meg, s az uralkodó másodszor is menekülni kényszerült.Szólj hozzá!


2008.05.21. 00:18 Faringo

Cassandra-levél

1867

Kossuth Lajos, aki levelekben, üzenetekben, illetve névtelenül a Negyvenkilencz hasábjain megjelent cikkeiben bírálta a kiegyezés előkészítését, az országgyűlési népszavazás és a koronázás előtt közvetlenül Deákhoz fordulva Párizsból küldött nyílt levélben összegezte legfontosabbnak tartott ellenérveit és politikai intelmeit. A végzetes fejleményekre hiába figyelmeztető, meghallgatást nem találó trójai királylány, Cassandra szerepére emlékeztető levélnek óriási volt a tömeghatása, de sem Deákot, sem az országgyűlés többségét nem akadályozta meg a Habsburg Birodalom utolsó létformáját, az Osztrák–Magyar Monarchiát megalapozó törvények megalkotásában.

Szólj hozzá!


2008.05.20. 23:21 Faringo

Charles Lindbergh

  1927. május 20.
 
 

Lindbergh az 1920-as évek elején műrepülő bemutatókkal járta az országot. Egy évig tanult a hadsereg texasi pilótaiskolájában, majd postapilóta lett St. Louis és Chicago között. 1927-ben kapott némi támogatást néhány üzletembertől, hogy átrepülhesse az óceánt. Erre a teljesítményre 20ezerdollárt tűztek ki. 1927. május 20-21-én "Spirit of St.Louis" (St. Louis szelleme) nevű gépével 33 és fél óra alatt - leszállás nélkül a világon először - repült át New Yorkból Párizsba. Ezzel egyik napról a másikra nemzeti hős és világszerte ismert ember lett. Később jó szolgálati repülések egész sorát végezte Európában és Amerikában. 1929-ben nősült meg, felesége, Anne Morrow másodpilótája és navigátora lett, s számos országban együt trepültek. Lindbergh a Transnational Air Transport és a Pan American Airways légitársaságok műszaki tanácsadója lett, sok útvonalat személyesen derített fel. 1932-ben - máig rejtélyes körülmények között - elrabolták és megölték kétéves kisfiát, s az ügy az 1930-as évek leghírhedtebb bűnesete lett. 1936-ban a pilóta ellátogatott a német repülés központjaiba, s ezidőtől többször is figyelmeztetett a náci Németország erősödő haderejére .A német kormány 1938-ban kitüntette őt, emiatt komoly támadások érték, akárcsak hazatérte után, 1940-41-ben tartott beszédeiért, melyekben Amerika semlegessége mellett álIt ki. A háború alatt civilként segítette a háborús erőfeszítéseket. 1945 után tagja lett a haditengerészet műszaki küldöttségének, amely a német aviatika eredményeit vizsgálta. 1954-ben kinevezték a légierő tartalékos dandártábornokává. Az óceán átrepülését leírókönyvét 1953-ban Pulitzer-díjjal tüntették ki. (Született 1902.02.01) (Meghalt 1974.08.26.)


Szólj hozzá!


2008.05.20. 08:42 Faringo

Euro 2008

Lassan  készülődhetünk !

Szólj hozzá!


2008.05.19. 21:42 Faringo

Nyitott kézzel szeretni

„Egy barátom hívta fel a figyelmemet az alábbi kis történetre :

„Egy könyörületes személy, látva hogyan küszködik egy pillangó, hogy kiszabaduljon a bábból, segíteni akart neki. Nagyon gyengéden kitágította a szálakat kialakítva egy kijáratot. A pillangó kiszabadult, kibújt a bábból, bizonytalanul bukdácsolt, de nem tudott repülni. Valamit ez a könyörületes személy nem tudott, és ez az, hogy csak a megszületés, kibújás küszködésén keresztül tudnak annyira megerősödni a szárnyak, hogy repülni lehessen velük. Megrövidített életét a földön töltötte, sosem ismerte meg a szabadságot, sosem élt igazán.”

Én úgy mondom, „nyitott kézzel szeretni”. Ez egy olyan tapasztalat, ami lassan ért meg bennem, a fájdalom tüzében és a türelem vizében kovácsolódva. Azt tapasztalom, hogy muszáj felszabadítanom azt, akit szeretek, mivel, ha rákulcsolódom, rácsimpaszkodom, vagy megpróbálom irányítani, azt vesztem el, amit megtartani próbálok.

Ha megváltoztatni próbálok valakit, akit szeretek - mivel úgy érzem, én tudom, milyennek kellene lennie - akkor egy nagyon értékes jogától fosztom meg: a jogtól, hogy felelősséget vállaljon saját életéért, választásaiért, létformájáért. Valahányszor ráerőltetem a kívánságomat, vagy akaratomat, vagy hatalmat próbálok gyakorolni fölötte, megfosztom a fejlődés, érés lehetőségétől. Birtoklási vágyammal korlátozom és keresztezem, és teljesen mindegy, mennyire jó szándékkal.

Korlátozni és sérteni tudok a legkedvesebb óvó cselekedetemmel – és védelmem, vagy túlzott figyelmem szavaknál ékesszólóbban mondja a másik személynek: „Te képtelen vagy magadra vigyázni, nekem kell veled törődnöm, rád vigyáznom, mert te az enyém vagy. Én vagyok érted felelős.”

Ahogy tanulom és gyakorlom, egyre inkább azt tudom mondani annak a személynek, akit szeretek: „Szeretlek, értékellek és tisztellek téged. Bízom abban, hogy birtokában vagy, illetve ki tudsz fejleszteni magadban egy olyan erőt, hogy mindazzá válj, ami lehetséges számodra, ha én nem állok az utadba.

Annyira szeretlek, hogy teljesen felszabadítalak, hogy egymás mellett járjunk örömben és bánatban. Együtt fogok veled érezni, ha sírsz, de nem foglak arra kérni, hogy ne sírj. Törődni fogok a szükségleteiddel, támogatni foglak, de nem tartalak vissza, amikor egyedül tudsz menni. Mindig készen fogok állni, hogy Veled legyek a bánatodban, magányodban, de nem fogom azt elvenni tőled. Igyekezni fogok, hogy figyeljek a szavaidra, azok jelentésére, de nem ígérem, hogy mindig egyet fogok veled érteni. Néha dühös leszek, és akkor ezt olyan nyíltan meg fogom mondani Neked, hogy ne kelljen különbözőségeink miatt elutasítást, vagy elidegenedést éreznem. Nem tudok mindig veled lenni, nem hallom meg mindig, amit mondasz, mert van, amikor magamra kell figyelnem, magammal kell törődnöm - és ilyenkor is olyan őszinte leszek veled, amennyire tudok.”

Tanulom, hogy ki tudjam ezt fejezni azoknak, akiket szeretek, akikkel törődöm, akár szavakkal, akár azzal, ahogyan létezem másokkal és magammal. Én így hívom, „nyitott kézzel szeretni”.

Nem vagyok képes mindig távol tartani a kezemet a bábtól, de már egyre jobban megy."


Szólj hozzá!


2008.05.17. 16:37 Faringo

Kecskeméti TE

A mai napon Kecskeméti TE labdarúgó klub feljuthat az első osztályba.

Akár már ma megvalósulhat apáink, nagyapáink álma...
és mi ifjúság láthatjuk ezt a csodát !!!


A mai nap címe: Ajándék a végzettől...
Csak azt mondom - Meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesze száll dalunk, győőőőőőz a csapatunk, a harc az mindig kell, gyerünk srácok dalra fel.....

Hajrá "kis" KTE és vonulj be a történelembe!!

HAJRÁ LILÁK!!!!Szólj hozzá!


2008.05.15. 15:42 Faringo

Hírmorzsák III.

Szorgalmas munkaerő 

Az angliai Salfordban egy férfire 1100 dolláros pénzbirság vár, mert tilosban parkolt, ezen kívül még új gumikat is vehet autójára.
Az autótulajdonos, Nasser Khan a Daily Mail c. lapnak elmondta, hogy aznap reggel, mikor megérkezett a munkahelyéhez, egy üres parkolóhelyre állt be. Este észrevette, hogy időközben a kocsija alá felfestettek egy sárga "Parkolni tilos" feliratot, ráadásul a festékszóró géppel még a kocsit sem kímélték, megolvasztották ugyanis a gumikat.
Úgy tűnik, a túlbuzgó munkásokat semmi sem tarthatta vissza feladatuk teljesítésétől.

Csodás felgyógyulás

Egy texasi férfinek agydaganata volt, az orvosok már csak két hónapot jósoltak neki, ezért elhatározta, hogy fejbelövi magát.
Steve Huey, miután írt egy búcsúlevelet, fejéhez emelte a pisztolyát és lőtt. A vértócsában fekvő férfire néhány óra elteltével egy barátja talált rá, aki kihívta a mentőket.
Steve időben kórházba került, és nemcsak felépült a fejlövésből, hanem egyúttal a halálos tumortól is megszabadult, mivel sikerült azt szétlőnie. Még az orvosok is csodaként értékelték az esetet, és kiszámították, hogy egy ilyen lövés esélye 254 millió az egyhez.
A felgyógyult férfit arra biztatják barátai, hogy lottózzon. Steve Huey könyvet ír a történetéről, és egy film elkészítését is tervezik.

Rémálom

Amikor Argentínában egy mosógépszerelő egyik hétköznap munkába indult, még nem számított rá, hogy a napja valóságos rémálom lesz.
A 44 éves háziasszony, Terra Populares panaszáradattal fogadta a szerelőt, amiért mosógépe állandóan csak boszúságot okoz, és annyira elragadta az indulat, hogy fegyvert fogott a férfira, miközben az javította a gépet. Miután a szerelő végzett a munkával, az asszony egy nyilatkozat aláírására kényszerítette, miszerint a mosógép soha többé nem fog meghibásodni.
Végül a felbőszült nő elengedte a férfit, aki azonnal a rendőrség felé vette az irányt. Populares asszonyt nyomban le is tartóztatták.

Egészséges táplálék

Pekingben a Guollizhuang nevű étterem speciális ételféleségeket szerepeltet étlapján, melyek kölünböző állatok péniszéből készülnek. A betérő vendégek válogathatnak a kutya, szamár, rénszarvas és kígyó nemi szervéből készült fogások között.
A BBC Televízió is bemutatta az éttermet, mely Kínában egyedülálló. A tulajdonos elmondta, hogy a hagyományos kínai orvoslást tanulmányozva született különös ötlete. Állítása szerint ezek a szervek koleszterinszegények, fogyasztásuk jót tesz a bőrnek és a szexulis zavarokat is orvosolja.

Palackozott áru

Washingtonban egy Kenneth Curtis nevű férfi az Interneten próbálta árulni palackozott vizeletét azoknak, akik a drogteszteket akarják kijátszani. A férfi működési engedélyt kért a bíróságtól, és azzal védekezett, hogy az alkoholt árusító üzletek sem biztatják a vevőket, hogy részegen vezessenek, sőt a töltényeket árusító boltok sem ösztönöznek senkit, hogy lövöldözzön.
A meggyőző érvelés ellenére Curtis úr kérelmét a bíróság elutasította, de ez sem vette el a kedvét a vállalkozástól, inkább Észak-Karolinába költözött.
Internetes oldalán, ahol különös áruját reklámozza, egy letolt gyatyás férfi karikatúrája látható, amint egy rendőr cipőjére vizel.

Angliában egy balfék banda sofőrt bérelt egy bankrabláshoz. Amikor a rablók a zsákmánnyal kirohantak a bankból, a beijedt vezető keze alatt lefulladt a motor. Kiderült, hogy a felbérelt sofőrnek nincs is jogosítványa, sőt, soha életében nem is vezetett még autót.
A bandát nem volt nehéz elkapnia a rendőrségnek.

Páncélterem

Franciaországban bankrablók kitervelték, hogy egy bank szomszédságából a falon keresztül egyenesen megfúrják a páncéltermet. Órákon át tartó kemény munkával végül sikerült is átvergődniük a vastag falon - közvetlenül a bank mosdójába.
Ezzel aztán véget is ért az akció.

Automata feltörők

Kentuckyban két férfi megpróbálta egy bankautomata előlapját lerántani, mégpedig úgy, hogy egy kisteherautó lökhárítójához láncolták. Miután a sofőr a gázra lépett, nem az automata nyílt ki, hanem a lökhárító szakadt le. A sikertelen akció után a két rongáló azonnal elhúzott, hátrahagyva a lökhárítót, a kocsi rendszámával együtt.

Túl messzire szállt

Larry gyermekkori álma a repülés volt. Mikor befejezte a középiskolát, a légierőhöz csatlakozott abban a reményben, hogy pilóta lehet belőle. Sajnos rövidlátó volt, így nem sikerült álmát valóra váltania. Elbocsátották, és kénytelen volt megelégedni azzal, hogy a kertből figyeli a fent elhúzó gépeket.
Egy napon Larrynek pompás ötlete támadt. Elhatározta, hogy mégis repülni fog. Elment hát a helyi katonai boltba és vásárolt 45 meteorológiai léggömböt és több kanna héliumot. A helyesen felfújt ballonok több mint egy méter átmérőjűek.
Otthon Larry szorosan odakötözte a léggömböket vaskos napozószékéhez. A széket dzsipje ütközőjéhez erősítette, a léggömböket pedig héliummal felfújta. Beült, hogy kipróbálja, a szék a dzsiphez kötve lebegett. Larry elégedett volt, hogy a szerkezet működik, így becsomagolt magának pár szendvicset, némi üdítőt, majd magához vette sörétes puskáját - gondolván néhány léggömböt majd kilő, ha le akar jönni - és felkészült a repülésre. Az volt a terve, hogy lassan fellebeg olyan tíz méteres magasságba a kert fölött, és ha megunja szépen leereszkedik.
A dolgok végül nem egészen így sültek el.
Amikor elvágta a kötelet, ami a széket a dzsiphez erősítette, nemhogy szép lassan felemelkedett pár méteres magasságba, hanem ágyúgolyóként lőtt ki a los angelesi égboltba, csak emelkedett, emelkedett, egészen 3300 méteres magasságig. Ilyen magasan már nem merte megkockáztatni, hogy kilőjje a léggömböket. Ezért hát fönnmaradt, félt és fázott 14 órán keresztül.
Aztán tényleg bajba került.
A légáramlatok a Los Angelesi Nemzetközi Repülőtér fő légifolyosójába terelték őt. Először egy pilóta vette észre, aki jelezte a toronynak, hogy látott egy embert napozószékben, puskával repülni. A radar is megerősítette, hogy egy tárgy lebeg 3300 méter magasan a reptér fölött.
Riadóztatták a különleges alakulatokat, akik egy helikoptert küldtek ki, hogy nézze meg miről is van szó. Közben sötétedni kezdett és a légáramlatok tovább vitték Larryt ki az óceán fölé, a helikopter a nyomában.
Az óceán fölött a helikopter utólérte Larryt. Amint a személyzet meggyőződött róla, hogy Larry nem veszélyes, megpróbáltak közelebb menni, hogy kimentsék, de akárhányszor közelítettek, a propellerek keltette szél mindig odébb fújta a léggömböket. Végül is a helikopter magasan Larry fölé emelkedett és egy kötelet lógattak le neki, amin sikerült felhúzniuk. A nehéz manővert ügyesen végrehajtották.
Amint földetértek, Larryt letartóztatta a rendőrség a légtér megsértéséért. Amint elvezették egy újságíró megkérdezte, miért csinálta, mire Larry közömbösen azt felelte:
- Az ember nem ülhet otthon tétlenül.

 

Szólj hozzá!


2008.05.14. 14:25 Faringo

Huszárik Zoltán

1931 Május 14.

Megszületett Domonyban Huszárik Zoltán (1931-1981) magyar filmrendező. Ismertebb filmjei: Szindbád; Csontváry; Koplalóművész; Holnap lesz fácán; Capriccio; Groteszk.   Főhajtással emlékezem !

 

Huszárik Zoltán a modern magyar filmművészet hányatott sorsú, zaklatott életű „mitologikus” alakja, akit kortársai és leszármazottai mintegy emblémaként őriznek emlékezetükben, akinek azonban ténylegesen megadatott, hogy maradandó alkotásokkal írja be nevét művelődéstörténetünkbe, s megkerülhetetlenül otthagyja keze nyomát a filmnyelven, tágabb értelemben a kinematográfián. Huszárik aktív részese volt a hatvanas években új útjait kereső magyar film-avantgárd fiatal csapatának, Novák Márk, Sára Sándor, Tóth János, Ventilla István, Szabó István, Gaál István, Gyöngyössy Imre, Tímár Péter (távolabbról Jancsó Miklós, Somló Tamás, Banovich Tamás) és mások együtt működő 'kvázi' műhelyeinek. BBS-től az egykori II-es telepig.
A Galga - menti Domonyból, parasztcsaládból /félárván, mert apja Huszárik két éves korában meghalt/ nyomul fölfelé a kirobbanóan tehetséges ifjú, az Aszódi Gimnáziumban érettségizve (195O) sikerrel pályázik a szegedi orvosi karra, a Képző - és Iparművészeti Főiskolára, a Színművészeti Főiskola filmrendezői szakára. A három hely közül e legutóbbit választja. Vesztére. Mert hiába abszolvál kitűnően, tanárai: Gertler Viktor, Makk Károly sem tudják megmenteni a könyörtelen kuláktörvény miatti eltávolítástól /8 hold föld nagyapja, nagybátyja nevén!/. 1953 - tól 1959 - ig földet túr, rajzfilmes, filmasszisztens, dekoratőr, biztosítási ügynök, művészeti előadó, segédmunkás, nyomorgó - hét esztendei "hrabáli sors" az úgymond szocializmusban. 1959 -ben azután negyedéves hallgatóként rehabilitálják.
1966. február idusa: filmtörténeti pillanat. Az Uránia mozgóba sereglett a magyar értelmiség színe-java : költők, írók, muzsikusok, színészek, tudósok, szerkesztők, esztéták, kritikusok, szociológusok, filmrajongók, hogy szemtanúi lehessenek az ELÉGIA /56O méter,színes/ bemutatójának. Ez a 2O percnél alig hosszabb, méltán sokszorosan díjazott filmköltemény, amelynek könyvtárnyi irodalma, elemzése támadt, s amelynek filmnyelvi utóhatását máig sem tudjuk pontosan fölbecsülni, nemcsak formailag volt/maradt megújító, de alapjaiban támadta is a Kádár rezsim civilizációs mezbe bújtatott, brutális falú - kollektivizálását, több százezernyi ló kényszervágásával. Az ország akkoriban olcsó ló - gyulai kolbászt zabált.
Az ELÉGIA három tételes "lírai vallomás" - alkotóik meghatározása szerint. Igencsak tanulságos szemrevételeznünk, hogy eredeti terveikben a csodateremtés, a születés misztériumának, a föld embrió mozgásának képi jegyei jelentek volna meg az első tételben, ehhez képest egy "vesztésre ítélt táji - térbeli világ" nosztalgikus és fájdalmasan meggyötört motívumai, lenyomatai torlódnak egymásra, lovak, emberek, bizarr képkivágásokban, emberi és ló - szemszögekből, sajátos megvilágításokban, a bennső, szubjektív palettától a természeten túli elvonatkoztatásokig - fokozatosan sejlik föl "az áldozatra szántak" rejtett haladáskényszere. Olykor a látás, másszor a hangzás, de még a 'szaglás' érzékszervi együttese is beépül a groteszk montázsba.
A második tételből kimaradnak a háborús motívumok, a Delacroix, Picasso, Marini, Chagall utalások, helyettük 'tárgyszerűbben' jelennek meg a lovas civilizációt felváltó új világ önkéntelenül fenyegető mozzanatai: utcák, villamosok, járművek, szórakozóhelyek, illúzionista terek: lóversenypálya, vursli, cirkusz, múzeum - a kibontakozás, értelmezés esélye nélkül, művi környezetben, kölcsönzött fényekben, fény kalligráfiákkal megbolygatva, iránytalanul és groteszkül.
A harmadik tétel: vesztőhely és "ami utána jöhet". A filmbeli mozgás határozott irányba fordul, pontosan írja le a kivégzés színterét, amely zárt és titok nélküli, mint a lágerek felvonulási terei. A kompozíció kerete megemelt: ajtókban álló lovakkal, emberekkel. Amikor a felvevőgép a mészárlás szűkebb színterére vált, a lovak és emberek mozgása eggyé forrt rángás, szaggatottság, ütés, hőkölés, földre zuhanás, rángás, vér, vergődés, röhögő hóhérok, ismétlődő gyilkolászás - a rángó kamera nemcsak hitelesíti azt, aminek szemtanúja, de részesévé válik a megtörténtnek. Bűnrészesévé. A ló szemszögéből megítélt gyilkoséé is.
Hosszú dobszoló, végtelen elfutás - magasba meredő kamera pozícióban, a kép szinte kiszökik e dobzene alól, a meneküló ló és a tette elől menekülő ember gyilkos futásával. Hogy lefékeződjön s visszavonhatatlanul helyt adjon egy képi és zenei nekrológnak vagy gyászi szertartásnak, amely nem csillapít, nem szolgál vigasszal.
Filmtörténeti tény, hogy az ELÉGIA akkori mozi-vetítésein s később is sokan rosszul lettek...Pipett vissszafogottan nyilatkozott: "Azt hiszem, hogy a film a maga végleteségével, sok megdöbbentő képsorával a nézőnek segít eligazodni olyan emberi értékek felé, mint a szeretet és a hűség önmagunkhoz."
Huszárik alig élte túl a Csontváry filmet. Ugyanis, önsorsromboló is volt. Amellett kitűnő grafikus, könyillusztrátor, jeles rádióműsorok rendezője. Még novellákat is írt. Vibráló, okos, gyöngéd, gunyoros, jelentékeny ember volt. Azon kevesek közé sorolható, akinek életművét, sorsa példázatát nem törli a könyörtelen idő.

Szólj hozzá!


2008.05.12. 15:29 Faringo

Nézőpontok

Inspiráló és vicces nézőpontok a szeretetről


Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok mélysége és komolysága sok esetben a kérdezőket is meglepte. Talán Önöket is megérinti majd.


"Amikor szeret valaki, akkor máshogy mondja ki a neved. Valahol érzed, hogy az ő szájában biztonságban van a neved."
                                                                                     
(Zsolti - 4 éves)

"A szeretet az, amikor egy lány bekölnizi magát, a fiú pedig borotválkozó arcszesszel bekeni magát, aztán elindulnak, hogy szagolgassák egymást."
                                                                                    
(Karesz - 5 éves)

"A szeretet az, amikor az étteremben odaadod másnak a sült krumplidat, anélkül, hogy te kérnél az övéből."
                                                                                    
(Kriszti - 6 éves)

"Szeretet az, ami megnevettet, amikor fáradt vagy."
                                                                                    
(Teri - 4 éves)

"A szeretet az, amikor anyu kávét főz apának, de belekortyol mielőtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenőrizze, hogy biztosan finom-e."
                                                                                   
(Dani - 7 éves)

"A szeretet az, ami Karácsonykor a szobában van. Ha egy pillanatra abbahagyod az ajándékok kicsomagolását, akkor lehet meghallani."
                                                                                   
(Robi - 7 éves)

"Ha jobban szeretnél szeretni, akkor egy olyan baráttal kezd, akit utálsz."
                                                                                   
(Nikolett - 6 éves)

"A szeretet az, amikor elmondod egy fiúnak, hogy tetszik neked az inge, erre ő ezután minden nap csak azt hordja majd."
                                                                                   
(Nóri - 7 éves)

"A szeretet olyan, mint amikor egy kicsi öreg néni és egy kicsi öreg bácsi még mindig barátok, még azután is, miután jól megismerték egymást."
                                                                                   
(Tomi - 6 éves)

"A zongoravizsgámon egyedül voltam a színpadon és nagyon féltem. Odanéztem a közönségre, és apu ott mosolygott és integetett. Csak ő mosolygott. Ezután már nem féltem."                                                           
                                                                                   
(Mercédesz - 8 éves)


"A mamim jobban szeret engem mindenkinél. Senki más nem ad nekem esti puszit mielőtt elalszom."
                                                                                   
(Klári - 6 éves)

"A szeretet az, amikor anyu a legfinomabb csirkehúst odaadja apunak."
                                                                                   
(Eszter - 5 éves)

"A szeretet az, amikor apa izzadt és büdös, de anya akkor is azt mondja neki, hogy sokkal helyesebb, mint Robert Redford."
                                                                                   
(Krisztián - 7 éves)

"A szeretet az, amikor a kutyusom megnyalja az arcom akkor is, ha egész nap nem foglalkoztam vele."
                                                                                   
(Marika- 4 éves)

Amikor nagyinak begyulladtak az izületei, nem tudott már előrehajolni, hogy kifesthesse a lábán a körmeit. Most mindig a nagypapa festi a nagyi körmeit, pedig neki is izületgyulladása van. Ez a szeretet."
                                                                                  
(Rebeka - 8 éves)

"Tudom, hogy a nővérem szeret engem. Onnan tudom, mert nekem adja az összes régi ruháját, és emiatt neki el kell mennie, majd újakat venni.
                                                                                  
(Vivi - 5 éves)

"Amikor szeretsz valakit, akkor sokat pislogsz, és apró csillagocskák jönnek ki belöled.                                                                  
(Judit - 7 éves)

"A szeretet az, amikor anyu látja aput a mosdóban és szerinte apu nem is gusztustalan."
                                                                                  
(Márk - 6 éves)

"Ha nem gondolod komolyan, akkor nem is kéne kimondanod, hogy szeretlek. De ha komolyan gondolod, akkor szerintem sokszor ki kell mondani.
Az emberek hamar elfelejtik."
                                                                                  
(Júlia - 8 éves)


Azt szoktam mondogatni Mercédesz és Vivien lányomnak, hogy engem biztos nagyon szeret a Jézuska, mert ajándékként küldte Őket nekem.
Egyszer a nagyobbik lányom ezt mondta :
- Az Adriánt pedig azért küldte mert lehet , hogy egyszer Te is voltál rossz.                                                                                
(Faringo)

 

Szólj hozzá!


2008.05.11. 19:05 Faringo

Mi az élet értelme?

A címben feltett kérdés, talán az egyik legfontosabb kérdés ez életben.
Minden embernél elérkezik egy pillanat, amikor felteszi magának: mi az értelme, az ő életének?

Én is erre keresem most a választ.

Az ezután következő sorokat nem én írtam, de eddigi életem során még soha senki nem fogalmazta meg ennyire egyértelműen, és számomra tetszően azt a gondolatiságot amire én is jutottam „utamon”. Ezért szeretném megosztani Veled. Kérlek fogadd ezt megértő szeretettel, hisz részemről ez egy kinyilatkoztatás.

Eszerint :


"A kérdés azonnal két területre osztható: egyetemes és személyes részre.
- egyetemesre: mely az egész emberiség sorsát érintő választ keresi
- személyesre: amely az adott ember, életének, sorsának, lehetőségeinek keverékéből tevődik össze.

A személyes részre (most) nem keresem a választ, hiszen arra a kérdésre, hogy "mi az értelme a személyes életemnek", más szóval "mit kezdjek a saját életemmel", mindenkinek magának kell feleletet találnia. A továbbiakban ezért csak az egyetemes résszel foglalkozom.


I. A TÉVUTAK

A kérdésre vannak úgynevezett "gyors válaszok", melyek rendszerint tévutak.
Ezek azok a feleletek, amiket válaszul gyorsan rávág a hétköznapi ember, vagy ki sem mondja, csak benne él a közfelfogás által kínált modell valamelyikében, hallgatólagosan elfogadva azt.

Ezek a "gyors válaszok" három osztályba csoportosíthatók, s mellékutakból állnak.

Nézzük őket vázlatszerűn:

1. primitív tévút
     a. az élvezetek kiélése

2. silány tévút
     a. siker
     b. vagyon
     c. hírnév
     d. hatalom

3. nemes tévút
     a. az élet
     b. a tudás

Most nézzük egyenként részletesen:

1., A primitív tévút

Ez az út a legegyszerűbb, és a legközönségesebb: az élvezetek hajszolásából áll.

Lényege valahogy így hangzik: Habzsoljuk az élet örömeit, nagyokat együnk, igyunk, hajszoljuk a szórakozást, járjunk hétvégeken buliba, kóstoljunk bele alkoholba, (esetleg kábítószerbe), legyünk kívánatosak (barnák, izmosak, csinosak, gyönyörűek) sikeresek. Hajszoljuk a testi örömöket, szeretkezzünk sokat (lehetőleg váltogassuk partnereinket mondván, "épp keresem az igazit").

Ezen az úton egyetlen cél van, hogy követői az élet nagy játszóterén, minél jobban kiszórakozzák magukat, mielőtt eljön értük a halál.

A "mi az élet értelme" kérdésre a primitív út ekképp felelt.

Ez út követői - kimondva, kimondatlanul - nagyon sokan vannak a világon.

S hogy ez az út miért tévút? Nos azért, mert egyáltalán nem nevezhető emberhez méltónak. Az embert a gondolkodás különbözteti meg az állattól, és ez az út éppen azt amitől emberek vagyunk (a gondolkodást) kapcsolja ki.
Itt nem kell se gondolkodni, se jóérzésű embernek lenni, elég az állatok szintjén (az ösztönök szintjén) élni, akár azok: jókat esznek, isznak, nemzenek, ellenek…
Dosztojevszkij így ír erről az állapotról:

"Nézzék meg, kik boldogok ezen a világon…? Pontosan azok, akik olyanok, mint az oktalan állatok, és vackor értelmükkel inkább közéjük valók. Ezek szíves örömest vállalják az életet, de pontosan olyan feltételek mellett, ahogyan az állatok élnek: esznek-isznak, fészket eszkábálnak, és utódokat nevelnek. (…) A falni, hálni, emészteni és ülni a puhán ideálja, még meglehetősen sokáig fogja vonzani az embert, de nem a magasabb rendű embert…"

Ez az út tehát túl alacsonyrendű, keressünk valami jobbat.


2., A silány tévút

Ez az út, négy lehetőséget is kínál az embernek, melyek így hangzanak:
a. Az élet értelme a siker
b. Az élet értelme a hírnév
c. Az élet értelme a vagyon
d. Az élet értelme a hatalom

A négy lehetőség ugyanannak az egy silány tévútnak különféle formái, s ezért, általában ahol jelen van az egyik, ott jelen van (vagy hamarosan jelen lesz) a többi is.
A silány tévút csak egy hajszállal emelkedettebb a primitív tévútnál, hiszen lényegében ugyanazt az ösztönéletet hirdeti, mint az előző, csak kultúráltabb formában.
Az igaz, hogy kultúráltabb formában, hiszen az ösztönök mellé értelem vegyül (mert sikert, hírnevet, vagyont vagy hatalmat elérni és megtartani ész nélkül nem lehet), de a gondolkodás, az ösztönök szolgálatában áll!

Ennek a tévútnak is sok követője akad.
Az átlagembernek a siker és a vagyon megteremtése, míg a közéleti személyiségeknek (médiazsonglőröknek, politikusoknak) ezeken túl, a hírnév és hatalom begyűjtése a feladat.
Mégis: mind a négy mellékút (egyik) lényege a jólét megteremtése, ahol a család nem nélkülöz semmit: szépen berendezett lakás (vagy családi ház), autó, szórakozás, évente 1-2-szer nyaralás és lehetőleg nem törődni senkivel, és a "nem az én dolgom" hitében élve szemet hunyni, és elmenni a rászorultak mellett…

Nézzük, a nagy gondolkodók hogyan vélekedtek erről az útról:

- Victor Hugó azt mondja a sikerre, "apró pénzre váltott dicsőség", és itt nem az emberré válás jellemfejlődésének állomásaira gondolt, hanem az önző és hiú sikerekre…

- Marcus Aurelius római császár volt (ha valakinek, akkor neki volt hírneve!), s mégis így vélekedett a hírnévről: "Arasznyi az ember élete, arasznyi az a földzúg ahol él, arasznyi a legtovább fennmaradó hírnév is. Hiszen ezt a hírnevet gyorsan pusztuló emberek egymást felváltó nemzedékei hordozzák, ezek pedig még önmagukat sem ismerik, nemhogy arról tudnának, aki már régen meghalt."

- Vörösmarty véleménye a vagyonról körülbelül ez volt: "Hideg pénzbánya! Minden kincsedért, az egy szerelemnek, még nevét sem adnám"

- Seneca így beszél a vagyonról: "Csak azt verhette el a balszerencse, akit a jószerencse megszédített" vagy: "Aki a házunkba lép, inkább bennünket csodáljon, mint a bútorainkat" máshol így: "Azt dicsérd az emberben, amit sem elragadni, sem adni nem lehet, ami az ő tulajdona. Kérded, mi az? A lélek, s a lélekben tökéletességre jutott értelem"

- Pál apostol: "mid van óh ember, amit ne kaptál volna, s ha meg kaptad, miért dicsekszel vele?" - kérdezi, rávilágítva arra, hogy meztelenül jöttünk a világra, mindent úgy kaptunk (a tehetségünket, a létezésünket, a vagyonunkat, és mindent) és amikor meghalunk, ugyanolyan meztelenül távozunk az életből, ahogyan jöttünk.

- Arisztotelész szerint "minél nagyobb a jólét, annál könnyebben összeomolhat", ezért nem a jólét megteremtése az ember elsődleges feladata, hanem az igaz jellem kimunkálása.


- Horatius szerint "életünk csak egy perc, mire jó akkor a hajsza?" Más szóval, ha oly rövid az élet, s ha úgyis elvesztünk mindent a végén, akkor mért alantas célok után loholunk?

- A hatalmat, hírnevet, s dicsőséget legszebben Petőfi leplezi le az Ember c. versében:

(…)
Egy szempillantásnál mi rövidebb?
Ember barátom, a Te életed.
Rohanva jő az idő, s elrohan,
Egyik kezében bölcsőd pólyája van,
S másikra koporsódra szemfödel
Kevély ember, miben kevélykedel?

S mit végezhetsz egy szempillantás alatt?
Hódítál népeket, országokat,
Hódítani csak gyávákat lehet,
S az uralkodás ilyenek felett
Dicsőség? ezt csak szégyellned kell.
Kevély ember, miben kevélykedel?

S ha dicsőséget szerzél, nagy nevet?
Veled hal meg, s a föld alá viszed,
Vagy, mint hű eb kísér ki sírodig,
S ott őrzi azt egy pár kis századig,
S előbb utóbb szomjan vesz el.
Kevély ember, miben kevélykedel?
(…)

A felsorolt gondolatok ismeretében a primitív tévút után, a silány tévutat is elvethetjük, mint ami túl olcsó, önző és alantas ahhoz, hogy emberhez méltó legyen.

3. A nemes tévút

Itt két féle válasszal találjuk szembe magunkat:
1. az élet értelme maga az élet, ezért át kell örökíteni azt utódainkba.
2. az élet értelme a tudás, a műveltség, a nagy terjedelmű ismeret.

Nemes tévútnak hívom ezt a két utat, mert hiszen az első (1.) a legdrágább kincsünk, az élet fennmaradásának eszköze, (gyermekek világrahozatala és nevelése), míg a másik (2.), a lélek megmunkálásának és kiművelésének útja.
Mégis tévút, ugyanis önmagában véve mind a kettő kevés. (Mind kettő nemes dolog, de nem bír akkora súllyal, hogy az élet értelmének hívattasson)
Az állatok is szaporodnak, ezért csupán a nemzés és szülés nem lehet az emberi élet értelme.
S az öncélú, meddő tudás bármily terebélyes is, - haszontalan…

Végül csonkasága, leginkább, a "nagy ellenséggel" való találkozáskor mutatkozik meg, s ez a "nagy ellenség" a halál!
A halál elpusztít minden életet: a miénket is, gyermekeinkét is, s a legnagyobb tudás is a sírba száll tudójával együtt…


II. AZ ÉLET ÉRTELMÉNEK MEGHATÁROZÁSA

A tévutakat végig vettük. Törekedjünk most rátalálni a jó válaszra.

A probléma - melyet az élet értelmének kutatása magában hordoz - súlyos, mert lényege a következő: Az élet, a halál létezése miatt, értelmetlen!
Gondoljunk csak bele: Mit ér az a ház, amit arra építünk, hogy felrobbantsuk, mit ér az a szövet, amit arra szőttünk, hogy lebontsuk, s mint az a vers, amit azért írtunk papírra, hogy elégessük?
Semmit!
Az élettel ugyanígy áll a dolog. Értelmetlen!
A fogantatás után az élet elkezdi felépíteni önmagát, s mikor eléri élete teljét és erejét (kb. 30 év körül), beindul a genetikus program ami az öregedésért, a leépülésért és a halálért felelős…
Minden ami felépült, lebomlik, elpusztul, sírba száll…

Az élet, a halál létezése miatt értelmetlen. Erről nagyon szemléletesen ír Tolsztoj:

"(…) Vagy ha arra a dicsőségre gondoltam, amelyet majd műveim szereznek nekem, azt mondtam magamnak: No jó, híresebb leszel Gogolnál, Puskinnál, Shakespeare-nél, Moliére-nél, a világ valamennyi írójánál és aztán?! És semmit, de semmit sem tudtam rá válaszolni. Megállt az életem. Tudtam lélegzeni, enni, inni, aludni, és nem tudtam nem lélegzeni, nem enni, nem inni, nem aludni, de az élet megszűnt, mert megszűntek az olyan vágyak, amelyeknek a kielégítését ésszerűnek találtam volna. Ha kívántam valamit, akkor előre tudtam, hogy akár kielégítem a kívánságomat, akár nem elégítem ki, úgyse lesz belőle semmi. Ha odajön hozzám egy tündér, és felajánlja, hogy teljesíti kívánságaimat, nem tudtam volna mit mondani... Még arra is képtelen voltam, hogy az igazság megismerését kívánjam, mert sejtettem, hogy mi is az voltaképpen. Az igazság az volt, hogy az élet értelmetlen dolog. Látszólag éltem-éldegéltem, mentem-mendegéltem, mígnem eljutottam egy szakadékhoz, és immár világosan láttam, hogy ott elöl nincsen semmi, csak pusztulás. Megállnom sem lehetett, visszafordulnom se, még a szememet behunynom se, hogy ne lássam, hogy ott elöl semmi sincs az élet, a boldogság káprázatán és igazi szenvedéseken, igazi halálon, a teljes megsemmisülésen kívül... Magam se tudtam, mit akarok, féltem az élettől, szabadulni iparkodtam tőle, de azért még mindig reméltem valamit. És ez akkor történt velem, amikor megvolt körülöttem minden, amit teljes boldogságnak neveznek. Volt jó feleségem, aki szeretett, és akit szerettem, voltak jó gyermekeim, nagy birtokom, amely egyre nőtt, gyarapodott. Tiszteltek, becsültek szeretteim, ismerőseim, az idegenek jobban becsültek, mint valaha, és bízvást minden különösebb önáltatás nélkül azt vélhettem, hogy híres ember vagyok. Ráadásul nem voltam beteg, se testileg, se lelkileg... Ilyen helyzetben jutottam odáig, hogy nem tudtam élni, és a haláltól való félelmem miatt minden ravaszságomat latba kellett vetnem magam ellen, hogy ne fosszam meg magamat az élettől. Ezt a lelkiállapotomat ilyenformán tudtam volna kifejezni: az én életem valami ostoba és rossz tréfa, melyet valaki űz velem. Noha nem ismertem el, hogy engem bárki is teremtett volna, az elképzelésnek ez a formája, hogy tudniillik valaki gonosz és ostoba játékot űzött velem, amikor erre a világra teremtett, a legtermészetesebb volt számomra. Önkéntelenül elképzeltem, hogy valahol van valaki, aki jól mulat, amikor rám néz, és látja, ahogy én - miután harmincnegyven hosszú éven át éltem, tanultam, fejlődtem, gyarapodtam testben-lélekben, most szellemileg teljesen megérve, és eljutva az életnek arra a csúcsára, ahonnan az egészét be lehet látni, úgy állok ezen a csúcson, mint szamár a hegyen, és pontosan tudom, hogy az életben nincs, nem is volt, és nem is lesz semmi. Ő pedig jót nevet. De hát akár van, akár nincs az a valaki, aki kinevet, attól nekem semmiképp se könnyebb. Nem tudtam semmiféle ésszerű tartalmat adni sem akár egyetlenegy cselekedetemnek, sem az egész életemnek. Csak azon csodálkoztam, hogy nem értettem én ezt mindjárt az elején? Hisz mindezt régóta mindenki tudja. Maholnap jönnek a betegségek, elhalálozások (már jöttek is) szeretteimre, énrám, és semmi sem marad bűzön meg férgeken kívül. Műveimet, bármilyenek is, mind elfelejtik előbb-utóbb, és én magam se leszek többé. Hát akkor minek törjem magamat (...) Élni csakis addig lehet, amíg részeg vagy az élettől, de mihelyt kijózanodol, lehetetlen nem látnod, hogy mindez csalás, mégpedig ostoba csalás. Éppen ezért még mulatságosság és szellemesség sincs benne, csupáncsak kegyetlen és ostoba az egész... Réges-rég elmondták már azt a keleti mesét arról a vándorról, akit a sivatagban megtámadott egy bősz fenevad. A vándor a fenevad elől menekülve egy kiapadt kútba ugrik, de a kút fenekén egy sárkányt pillant meg, amely máris tátja a száját, hogy felfalja, s a szerencsétlen - mivel nem mer kimászni, nehogy elpusztítsa a feldühödött fenevad, de a kút mélyére se mer ugrani, nehogy felfalja a sárkány - megkapaszkodik a kút hasadékaiból kinőtt vad bokor gallyaiban, és abban fogódzkodik. A karja gyengül, ő maga érzi már, hogy hamarosan martaléka lesz az enyészetnek, amely immár kétfelől is vár rá, ámde egyre csak tartja magát. Ahogy fogódzkodik, körülnéz, és azt látja, hogy két egér - az egyik fekete, a másik fehér - körüljárja, és alul egyre rágja annak a bokornak a törzsét, amelyen ő csüng. A bokor magától mindjárt letörik, leszakad, és ő a sárkány torkába zuhan. A vándor látja ezt, és tudja, hogy kikerülhetetlenül elpusztul, de mialatt ott csüng, matat maga körül, és a bokor levelein talál néhány csöpp mézet, el is éri a nyelvével, és lenyalja őket. Hát így kapaszkodom én is az élet gallyaiba, jóllehet tudom, hogy elkerülhetetlenül vár a halál sárkánya, mely leselkedik rám, hogy széttépjen, és én nem tudom megérteni, miért jutottam ilyen mártíromságra. És megpróbálom szopogatni azt a mézet, amely régebben vigaszt nyújtott, de ez a méz már nem szerez örömet nekem, a fehér és a fekete egér - a nappal és az éjszaka - pedig alul egyre rágja azt az ágat, amelybe kapaszkodom. Világosan látom a sárkányt, és a méz már nem édes nekem. Csak egyet látok, a kikerülhetetlen sárkányt meg az egereket, és nem tudom elfordítani róluk a tekintetemet! És ez nem mese, hanem színtiszta, vitathatatlan és mindenki számára érthető igazság. (…)"

Ez egy kőkemény valóság, és egy nagyon szomorú tény. Minden optimizmusunk elillan, ha felfogjuk a tény jelentőségét és súlyát! Így most válaszút elé kerültünk:

- vagy találunk valamit a halál ellen
- vagy csak részleges, "vigaszválaszt" adhatunk kérdésünkre

Erre a problémára írásom végén még visszatérek, de előbb kíséreljük meg a választ:

Az élet értelme három dologból tevődik össze, mind a három fontos, egyik sem elhanyagolható, s e három emelkedő fontossági sorrendben a következő:

1. Célirányos fejlődés, gyarapodás
2. cselekvő, szeretet
3. kutatás - avagy menekülés a halálból


1. Célirányos fejlődés, gyarapodás

Az élet értelmének egyik legfontosabb része az épülés, a fejlődés, a gyarapodás. Ez szorosan hozzátartozik az élet lényegéhez.
Ettől élet, és nem pusztulás.
A pusztulás is, és az élet is lassú folyamat, de teljesen ellentétes irányú.
- A pusztulás lassan bontja le az életet (öregedés, betegeskedés) s a vége a halál.
- Az élet a fogantatástól lassan építi fel önmagát, lényege a gyarapodás és fejlődés, s a "vége" a pusztulás kezdete. (a halálos genetikus program elindulása = öregedés és a végén a halál)

Ebből a képből kiindulva az élet értelme, az élet lényege! S mi az élet lényege? A célirányos fejlődés és gyarapodás.
De hogyan ültessük át az egyetemes emberiség életébe ezt a természet adta valóságot, - a fejlődést?
A mód a tévutak elkerülésében rejlik. Tehát:
- nem az élvezetek hajszolásában kell fejlődnünk (hogy egyre többet igyunk, egyre részegesebbek legyünk, sem nem, hogy egyre többet együnk, kövérebbek legyünk, stb.), hiszen ezek pontosan az élet pusztítását segítik elő.
- Nem a vagyont, a hírnevet, a hatalmat s az öncélú sikert kell szaporítanunk, hiszen ezek alantas eszközök, ahol az értelem az ösztönök szolgája.
- S nem az öncélú tudást kell gyarapítanunk, amitől csak öntelt és felfuvalkodott emberekké válunk.

Hanem a valódi értékeinket kell gyarapítanunk:
- az egészséget; mert ez által toljuk ki életünket a hosszú kor irányába (Ennek módja a szenvedélyektől mentes élet, egészséges életmód, sport és mértékletesség.) - a bölcsességet; ami nem egyenlő az öncélú ismerethalmozással, hanem az erényben járó jellem, elvi és gyakorlati fejlődése.
(Nagyon egyszerű elválasztani az öncélú tudást amiben tilos, és a bölcsességet, amiben szükségszerű fejlődni: "Minden tudás, ami el van szakítva az igazságosságtól és a többi erénytől, csak agyafúrtság és nem bölcsesség" - mondja Platón, s véleményem szerint igaza van.)

Tehát az élet értelmének megválaszolásában az első szempont a célirányos fejlődés, s ez a célirány, a lélek gazdagodása, az erényben és bölcsességben növekvő értelem, elvi és gyakorlati jellemfejlődésében áll.
Ez a legfontosabb. Ez az élet értelme. Ehhez eszköz a jó egészség, melyben szintén fejlődnünk és gyarapodnunk kell.
Ezzel eljutottunk oda, amit a görögök mondtak: "Épp testben épp lélek", vagy amit Jézus Krisztus mondott: "Az én beszédeim élet és lélek". vagy amit Földes László mond egy dalszövegben: "A legfontosabb a lélegzet és a lélek…"
Így van. Szolgálja ezért a lélegzet a lelket! A jó egészség a nemes jellemet! Az élet lüktetése, az erényben és bölcsességben növekvő akaratot!
Ez tehát az élet értelmének első oldala.
Most nézzük a második oldalt.

2. Cselekvő, szeretet

Bármilyen rendszert, eszmét, elvet, cselekvést, és gyakorlatot meg lehet kérdőjelezni, és ki lehet kezdeni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy egyforma bizonytalansági fokkal rendelkezik valamennyi, ugyanis vannak erős és vannak ingatag lábon álló rendszerek, eszmék, elvek és tettek, de mégis elmondható mindenre, hogy kikezdhető.

Igen ám, de ezek a kikezdhető rendszerek nagyon jól megállnak saját lábukon a saját rendszerükön belül! Nagyon sok eszme, elv és tett, önnön rendszerén belül jól felépített, erős és kikezdhetetlen, de ha szembetalálja magát egy másik rendszerrel (ami homlok egyenest mást hirdet ugyanabban a kérdéskörben, de ugyanolyan jól felépített és kikezdhetetlen, csak más szempont szerint elemzi, vizsgálja, osztályozza a dolgokat), akkor - mi, a szemlélők - gyakran jutunk olyan helyzetbe, hogy úgy érezzük, mindkét megközelítés, mindkét rendszer igaz.

És ez sokszor rendjén is van így, mert ugyanazon a területen, két különböző dologról beszélnek, s mind a kettő lehet igaz. De én most nem erről beszélek, hanem arról, amikor a két rendszer teljesen ugyanarról beszél, és egyik, mégis gyökeresen mást állít mint a másik!

Ennek lehetséges egyik oka, hogy a különböző rendszerek más és más nézőpontból közelítik meg ugyanazt a kérdést.
A más és más nézőpont oka ezer féle lehet, de talán az egyik leggyakoribb ok, az axiómák különbségében áll.
Az axióma alapigazságot jelent, amit nem kell, de nem is lehet alátámasztani, s ebből az alapigazságból vezetjük le az egész elméletet, rendszerét.
Például egy nagyon egyszerű hétköznapi axióma (alapigazság) az, hogy az utcán ok nélkül nem pofozom fel a járókelőket. (Okkal sem, de ebbe most ne menjünk bele.) Ezt az alapigazságot nem kell bizonygatni, mert elhisszük, és elfogadjuk hogy igaz.
Ám ha valaki megkérdőjelezné ennek igazságát, nem tudnánk érvekkel megvédeni! Mert hiába mondanánk bármit, vitapartnerünk érvelésünk végén feltehetné a kérdést: "Mi a bizonyítéka annak, hogy a kifejtett érvelés igaz?" Ha alátámasztanánk bizonyítékokkal érvelésünk igazságát, ő újra feltehetné a kérdést: "És ennek mi a bizonyítéka, hogy igaz?" Ezek után hiába bizonygatnánk újabb és újabb érvekkel, hogy mennyire magától értetődő az, hogy nem pofozkodunk az utcán, ő mindig eltudná mondani, hogy "És ennek mi a bizonyítéka, hogy igaz?" Minden érvünknek és minden bizonyítékunknak újabb és újabb bizonyítékot kellene találnunk egészen a végtelenségig, s így sehol nem találnánk egy legelső bizonyítékot, amit nem kellene alátámasztanunk!
Ez egy rövid és egyszerű szemléltetés volt az axiómák problémájára.

De most térjünk vissza az alapgondolathoz.

A különféle nézőpontok okai tehát (gyakorta) a különböző axiómák.
De a kérdés most a következő: milyen axiómát válasszunk a mindenség alapjául (egyetemes alaptételül), amiből minden elvet, eszmét, tettet és gyakorlatot levezethetünk, s amire minden cselekvésünket felépíthetjük.
Más szóval: mi legyen legfőbb vezérlő elvünk, aminek mindenkor mindent alávetünk , s amilyen szemszögből nézzük a világot, és a világban történő eseményeket, dolgokat és rendszereket.
Röviden: Mit válasszunk az élet legfőbb értékének, ami olyan értékes vezérlő elv, épülhet fel minden. Amire felépülhet, s csak ez az amire felépülhet minden?

Mint mondtam, minden kikezdhető, és semmi nincs ami makulátlanul, és tévedhetetlenül biztos lenne, hiszen, ha lenne ilyen, rég nem folyna erről vita, s tán sosem folyt volna!
Ettől függetlenül mégis választanunk kell, ha felfogjuk a kérdés jelentőségét.

A választásnak egyetlen szempontja lehet: a legerősebb, a legstabilabb, a legbiztosabb axiómát kell a mindenség alaptételéül letennünk! Azért kell így tennünk, hogy a legkevésbé támadható alapot helyezzük le.

De mi legyen ez az alaptétel?

Ahhoz, hogy valóban a legkevésbé legyen támadható, alaptételünk
- olyan axióma kell legyen, ami önmagunk felé, és (mivel társadalomban élünk) embertársaink felé is kiválóan kell tudjon funkcionáljon.
- Olyan alaptétel, kell legyen, ami mindenkinek valódi javára válik!
- Olyan, ami békét, felemelkedést, fejlődést, boldogságot és szabadságot biztosít minden embernek.

Ezeket mérlegelve és hiánytalanul figyelembe véve, egyetlen axiómát választhatunk, és ez a szeretet.
A szeretet az egyetlen, amit alapvető nézőpontunk alaptételéül kell válasszunk.
Ezt kell az élet legfőbb értékéül válasszuk, ez kell minden szemlélet legfőbb prioritása legyen!

De hogy mit értek szeretet alatt, erről kell még szóljak.

A szeretet nem érzelem, és nem valami "negg-édes ragacs" hanem az erények királya, a nagybetűs EMBERRÉ VÁLÁS művészetének eszenciája. A szeretet, elválaszthatatlan az igazságtól és a bölcsességtől. A szeretet életelv, és életgyakorlat. Életút. Művészet. Rögös, fáradságos, de az egyedül emberhez méltó életút.

Ahol kivész a szeretet, ott az ösztönök veszik át helyét.

Az új kor nagy "felfedezése" (szerintem hamis felfedezése) az evolúció, mely állati sorból emelte ki az embert, s mint ilyen, az ösztönök világából érkezett, mint akinek alapjellege az életben maradásért folytatott viaskodás. A gyengébb elhull, az erősebb eltiporja.

A régi korok eszméi az istenek eszméi voltak, ahol az ember királyi eredettel bír, mint aki a tökéletes Isten jellemének arcmása, akinek feladata és felelőssége, hogy szeressen.

Két ellentétes elv, két ellentétes eszme.

Én úgy gondolom, a szeretetet kell alapkőként lehelyeznünk, mert a szeretet jelenléte tesz minket emberré. A szeretet az öntudatos gondolkodás terméke, s az öntudat a magunkra eszmélésünk lényege. Ettől vagyunk emberek. Ezért igaz az, hogy ha bármilyen eszméből, elvből, rendszerből, tettből és gyakorlatból kivonjuk a szeretetet, az embert is kivonjuk vele együtt!

Mert jól lehet minden helyénvalónak tűnik saját rendszerén belül (mint mondtam korábban) s a rendszerek létjogai nem függnek egymástól, de mégis, ha nem a szeretetet választjuk legfőbb prioritásul, akkor önző versengéssé alacsonyodik minden! Állati sorba süllyedünk, versengünk az életben maradásért, a jobb pozícióért, az élelemért, a vagyonért, a hatalomért, s ahol fölfalja gyöngébb társát az erősebb. Egy ilyen világban (ahol nem az igazságos szeretet, nem a bölcsesség, és nem az erény az úr), az ösztönök, az erő és az erőszak veszti át ezek helyét. Hogy ne váljunk egy ilyen világ részeseivé, ezért kell legfőbb alaptételül a szeretet mindenekfelett valóságát választanunk!


Alapkérdésünk az volt: mi az élet értelme. A válasz első oldalát a fejlődésben határoztuk meg. A felelet második oldala a szeretet felsőbbrendűségét hangsúlyozza.
Teszi ezt azért, mert
- egyenlő esélyeket nyújt minden ember számára, - békességet teremt bennünk önmagunkkal és embertársainkkal szemben.
- Békét teremt a társadalmak, a kultúrák, és a nemzetek között,
- szabadságot biztosít minden embernek,
- és a legnagyobb eséllyel mutat irányt a valódi boldogsághoz.

A szeretet, amely nem könnyű, nem érzelem és nem fellángolás, hanem életművészet, életprogram, életelv és életgyakorlat.

Az emberiség legnagyobb gondolkodói hosszú fáradságos szellemi munka eredményeként jutottak ide. Nézzünk néhány példát:

- "Minden azon múlik, hogy az emberek azt hiszik: van az életben olyan helyzet, amikor szeretet nélkül bánhatunk embertársainkkal; márpedig ilyen helyzet nincsen" - mondja Tolsztoj.
- "Egyetlen dolgom e földön, a szeretet. - mondja Victor Hugo
- "Majdnem azt lehetne mondani, hogy nem létezem, csak abban a mértékben, amelyben más számára létezem, azaz kiélezve: létezni annyi mint szeretni. " (Mournier)
- "A szeretet a hűség csontvelője, a jámborság ütőere, a lelkierő izma, úgyszólván maga az élet" (Spurgeon)
- "A világ összes anyagai között a szeretetnek van a legerősebb kötőképessége, és a legnagyobb teherbíró ereje. (Spurgeon)
- "A szeretet úgy árad, mint a napfény: csöndesen és állandóan - egyedül a maga csodatévő hevétől. " (Hecker Antal)
- "A szeretet lángjaiban a legkeményebb vasnak is meg kell olvadnia. Senki sem téríthet el engem ettől a meggyőződéstől, mert a tapasztalás tanított meg rá. " (Gandhi)


S végül nézzük Pál apostolt, aki a szeretet felsőbbrendűségét a következőképpen hangsúlyozza: "Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, ha minden titkot tudományt ismerek, és akkora hitem is van, hogy hegyeket mozdítok ki helyükből" de emellett "szeretet nincs bennem, - semmi vagyok"

De az élet értelme nem csak ennyiből áll. Nem csak a szeretet, és nem csak a fejlődés. A válasznak van egy harmadik oldala is. Nézzük most ezt:

3. Kutatás - avagy menekülés a halálból

Úgy gondolom, hogy a "mi az élet értelme" kérdés legfontosabb részéhez érkeztünk el. (Ezért is hagytam utoljára.)
Sőt azt is ki kell mondanom, hogy e harmadik nélkül, az első kettő semmit sem ér!
Bármennyire szép és nemes fejlődni az erényben és bölcsességben, s hiába emberhez méltó élet a szeretet követése egy életen át, az egész gyönge, múlékony és haszontalan a "nagy ellenséggel", a halállal szemben.

Az élet értelmének első két oldala csak "rész-szerinti" vigaszmegoldás. Mert a szeretet is, a fejlődés is, az erény is, a bölcsesség is és a gyarapodás is elenyészik a testtel együtt, amikor halálba száll.

Régen tudja ezt a problémát a filozófia. Már Szókratész azt mondta: "A filozófia thanatu meleté, azaz a halállal való foglalkozás" , vagy a modern Schopenhauer, "aligha filozofálna az ember, ha a halál nem volna".

De a halál van, és ezzel kezdenünk kell valamit. A halál elpusztít mindent, s a halál értelmetlenné tesz mindent, ahogy fentebb Tolsztojt idéztem.

Ezért az élet értelme és feladata az, hogy kiutat találjon a halálból, hogy "túl élje a halált". Hogyan lehetséges ez?
Sehogy.
Vagy, ha mégis, akkor csak egyetlenegy úton. Ha létezik Isten, aki ráadásul örökkévaló, és jóságos!
Ha ilyen létezik, akkor a halál mint ősellenség, mint az élet legfőbb akadálya, elhárul az útból.

Az élet a halál létezése miatt értelmetlenség.
Az élet lényege a létezés. A fejlődés, a gyarapodás, a növekedés. Ennek pont az ellentéte a pusztulás, a leépülés, a halál. A halál épp a lényegétől fosztja meg az életet, a létezéstől.
Ám ha van Isten, akkor ez a probléma elhárult!
De vajon van-e? Az élet értelme választ keresni erre a kérdésre!

Az élet értelme megkísérelni kikutatni a kikutathatatlant, felfogni a felfoghatatlant, véges értelmünkkel megérteni (legalább a mi szintünkön megérteni) a végtelen Istent. De előbb keresni őt, hogy egyáltalán létezik-e.
Az élet értelme tehát (a harmadik oldalról): a kutatás. Nem is akármilyen kutatás, hanem az életet örökre fenntartó élet lehetőségének kutatása.
Röviden: kiút keresés a halálból.

Nem mondom, hogy könnyű a feladat, de emberhez méltó.

Talán most sok olvasóm úgy gondolja "azt, hogy létezik-e Isten, úgy sem lehet kikutatni", de én azt tapasztaltam, hogy általában akik ezt mondják, azok legnagyobb része sosem vizsgálta meg a kérdést! Sőt akik hisznek, vagy nem hisznek, azok sem nagyon! Inkább csak mindenki úgy hisz, vagy nem hisz, amire otthon nevelték. Ez viszont megint a kényelmes, az egyszerű, a felelősséget elhárító reakció, ami emberhez méltatlan. Én úgy gondolom kell kutatnunk a választ. Nem szabad kapásból elutasítanunk a keresés szükségességét! Számos természettudományos, filozófiai, teológiai és morális istenérv létezik.

A kutatást és a döntést mindenkinek magának kell meghoznia. Elvileg három, de gyakorlatilag két végeredményre juthatunk (szerintem).
Vagy van Isten, vagy nincs. (A harmadik, az elvi, a "nem tudjuk", ami még a keresés stádiuma, - vagy a tudatos nem keresésé - s azért a keresésé, mert a keresés lehetőségei véges számot alkotnak, s a kutatás végére, valamelyik irányba billen a mérleg nyelve. Vagy oda, hogy valószínűleg van, vagy oda, hogy valószínűleg nincs.)

- Akinek a kutatás végén az bizonyosodik be, hogy van Isten, az az ember legyőzheti a halált (persze akkor ha tényleg van), és életének értelme lesz az örök élet elnyerése.
- Akinek az bizonyosodik be, hogy nincs Isten, annak meg kell elégednie a "részleges vigasz-válasszal", hogy emberhez méltón élt a földön, amíg lélegzett gyarapodott lelkileg, egyre nemesebb és igazabb emberré vált, egyre többször sikerült cselekvő szeretettel viselkednie embertársaival.

Én az első állapothoz jutottam.

 

III. ÖSSZEGZÉS

Az élet értelme először is gondolkodásból fakad. A gondolkodás első állomása a tévutak elkerülésében áll. A tévutak lehetnek primitívek, silányak, és nemesek, de ezek akkor is csak tévutak.

A gondolkodás második állomása az élet értelmének meghatározása. A definíció három részből áll, mely így hangzik:
Az élet értelme a célirányos fejlődésben, a cselekvő szeretetben és a halálból való kiút keresés kutatásában áll.

A célirányos fejlődés a lélek nemességének erényekkel és bölcsességgel való gyarapodását jelenti, melyhez az egészséges test nyújt hosszú életű hátteret. A cselekvő szeretet az önmagunkkal és a másokkal való igazságos bánásmódot jelenti, ami minden boldogság alapjául szolgál. A célirányos kutatás pedig keresi a kiutat a halál torkából.

Ez az élet értelme."

Szólj hozzá!


2008.05.11. 17:29 Faringo

Olvasópróba

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.Szólj hozzá!


2008.05.09. 23:03 Faringo

Hungár naptár


A Hungár naptár egy időszámítási rendszer – hivatalos elfogadásáig hipotézis – mely szerint a Julián-naptárat az i. sz. 154. csillagászatilag visszaszámolt évben vezette be Julius Caesar.

A hivatalosan elfogadott, széles körben tanított időpont ettől 198 évvel tér el, a szerint az i. e. 45. évben került bevezetésre.

Ez a 198 év különbség csak egyetlen módon magyarázható, 198 évnyi többlettörténelem, sarkosabban „kitalált történelem” bújik meg csillagászati időtengelyünkön. Hogy egyértelműbben fogalmazzak, ma kb. 200 évnyi kitalált történelmet is el kell sajátítaniuk a kötelező közoktatás tanterve alapján a tanulóknak.

A Hungár naptár a tavaszpontok [tavaszi napéjegyenlőségek] egyszerű csillagászati visszaszámolásával jutott a 154-es kezdési eredményhez, majd történelmi napfogyatkozásokkal hitelesítette az „Újkronológiát”.

A Hungár naptár fontos megállapítása, amelyet csillagászati visszaszámolással is lehet ellenőrizni, hogy a tavaszpont, a tavaszi napéjegyenlőség időpontja a Julián naptár bevezetésekor, de az Augustusi korrekció idején is ugyanarra a dátumra – márc. 21-re – esett. (i. sz. 154–i. sz. 208.)

A Hungár naptár magyarázatot ad arra, hogy Gergely pápa miért csak 10 napot korrigált – helyesen – 1582-ben.

A Hungár naptár hipotézis a fenti kezdési dátumon túlmenően azt is állítja, hogy Jézus Krisztus i. sz. 194-ben született egy visszaszámolás következményeképpen. (Amennyiben Jézus 33 évet élt.)

A Hungár naptár a hagyományos kronológia 960-as és 1150-as évei közé teszi a fantom időszakot (kb. 190 év) , így az ún. Kr. U. 960. esztendő egybe esik az i. sz. 1150-as évvel. (A Krisztus születésétől számított idő nem eshet egybe az i. sz. [csillagászati] idővel, 1150-ig.)

Mivel nincs idő, történelmi esemény sem lehet, függetlenül attól, hogy tanítják. Ebből az is látszik, hogy az un. Keresztény időszámítás római/vatikáni változatában következett be a félreértés, vagy tudatos helyreigazítás.

Ezt kívánja ez a könyv alaposabban megvilágítani.
Kr. U./AD 960-ig, vagy másképpen írva i. sz. 1150-ig jó a relatív kronológia! I. sz. 1150-tól rendben van az idővetés, és jelenlegi évünk az i. sz. 2008!

Hogyan volt lehetséges 200 fiktív év betoldása történelmünkbe, hogy nem tűnt fel senkinek, hogyan történt a naptárunk átalakítása, mikor töltötték fel történelmünket képzelt eseményekkel, kiket kell kitörölni történelemkönyveinkből, és ezekhez hasonló kérdésekre is próbál választ adni ez a dolgozat.

Szólj hozzá!


2008.05.07. 23:33 Faringo

DeHol?hu

A mai napon elindult a DeHol.hu komplex kereső és kezdőlap szolgáltatás.

Kívánok Nekik hosszú életet és sok-sok rákeresést !

Szólj hozzá!


2008.05.06. 23:46 Faringo

Hírmorzsák II.

Támad a tokhal!

Dél-Floridában folyami halászok több hasonló furcsa esetet is jelentettek a hatóságoknak, amikor tokhal emberre támadott. A kb. másfél méter hosszú halak nemcsak néhány karcolást, hanem kitört fogakat, szegycsont-törést, sőt tüdősérüléseket is okoztak már. Szakértők vizsgálják, hogy ezek a nagytestű halak miért ugrálnak ki a vízből, egyenesen neki az embernek.

Vannak, akik kijelentették, hogy ezek után a halászatot akár küzdősportnak is lehet tekinteni.

Éttermi történet

Vietnámban egy 22 éves éttermi szakács, Le Hung Cuong életét vesztette, miután megmarta őt a vacsorára szánt mérges tengeri kígyó. A fiatalember épp a zabkása kígyóvérrel nevű specialitást akarta elkészíteni, kihalászta a félméteres kígyót a konyhán lévő akváriumból, amikor az magmarta őt. A szakács a mentőben meghalt. Az étterem vendégei azonban nem várakoztak túl sokáig a finom fogásra, mert egy másik szakács azonnal elkapta a veszélyes állatot, és sikeresen befejezte a főzést.

Ledobta ruháját a rabló

Észak-Karolinában egy bankrabló, a zsákmány megszerzése után ledobálta magáról a ruháit, hogy ne tudják beazonosítani, és egy szál alsógatyában hagyta el a bankot.

Végül mégis elkapta a rendőrség, mert utcai járókelők jelentették, hogy egy férfi gyanúsan kitömött fehérneműben szaladt az utcán.

Tejszínhab-álarc

Luisianában egy bankrablónak az a kreatív ötlete támadt, hogy tejszínhabbal fedi el az arcát, mielőtt beront az egyik bankba. A gond csak az volt, hogy mire sikerült a pénztárostól megszereznie a zsákmányt, az álca leolvadt, a rabló pedig ott maradt a kamerák kereszttüzében.

Nemrégiben New Yorkban, a Kennedy Repülőtéren a biztonsági szabályokra hivatkozva, arra kényszerítettek egy kisgyerekes anyát, hogy a csomagjában lévő három üveg anyatejből igyon. Ezzel kellett bizonyítania, hogy nem olyan folyadékot visz fel a gépre, ami a többi utast veszélyezteti.

Szerencsére azóta már ezt az idióta szabályt megszüntették.

Kegyetlen módszer

Pennsylvaniában egy gyanúsítottat úgy hallgatott ki a rendőrség, hogy a fejére érzékelőket tettek, melyeket egy vezetékkel a fénymásolóhoz kapcsoltak. A fénymásolóban volt egy "hazudik" feliratú papír. A kihallgató minden gyanús válasz után megnyomta a másoló gombját, és az kiadta a feliratot.

A gyanúsított annyira megijedt erre, hogy végül bevallott mindent.

Furcsa haláleset

1964-ben Californiában egy kisebb földrengésnek két halálos áldozata volt: egy ikerpár, akik egymástól 15 km-re tartózkodtak és mindkettejükkel tetőről lecsúszó cserepek végeztek. Az eset annyira különös volt, hogy a rendőrség nyomozást indított, amit végül azzal zártak le, hogy fatális véletlen történt.

Kincsesbánya

1872-ben két veterán aranyásó, Philip Arnold és John Slack Európában 35 ezer dollár értékű gyémántot vásároltak. Hazatérve az államokba, a drágaköveket Wyomingban elásták. Sikerült meggyőzniük a San Francisco Bankot, hogy gyémántlelőhelyet találtak, és 700 ezer dollárt kerestek az üzleten.

Dohányos eb

Az angliai Middlesbrough-ban élő Yvonne Stubbs elhatározta, hogy leszokik a dohányzásról, nem a saját egészsége, hanem a kutyája miatt. A kutya, Patch, a gazdihoz hasonlóan dohányfüggő lett, napi húsz csikket fogyaszt. A hamutartóban hagyott csikkekre egyenesen ráveti magát, a dohányt elrágja, és a filtert kiköpi. Ha nem kap csikkett, nyüszítve könyörög gazdájának. Yvonne már nikotintapasszal is próbálkozott, de kedvence folyton revakarja magáról. A gazdi igyekszik jó példát mutatni, így inkább maga is lemond a cigiről.

Indiában történt

Indiában egy férfi, Frankie Sinnah, váratlanul beállított saját temetésére.

Korábban Synnah eltűnését felesége jelentette a rendőrségen, a nyomozók pedig nemsokkal ezután közölték a családdal, hogy az egyik kórházban meghalt egy férfi, akire illik a személyleírás. A holttestet a férfi bátyja és unokaöccse is azonosította, mint utólag kiderült, tévesen.

Valójában a férfi csak munkát keresni utazott egy másik városba, ahol egy barátjánál szállt meg, és feleségét hiába próbálta elérni telefonon.

Mikor megjelent saját temetésén, az egész család boldogan ugrott a nyakába. Az ismeretlen hullát pedig szépen visszavitték a kórházba.

Darwin-díj 2006

Nyilvánosságra hozták az ostoba halálokért járó úgynevezett Darwin-díj nyerteseit: 2006 győztese az a pár lett, akik belemásztak egy héliummal töltött reklámballonba, és kénytelenek voltak saját bőrükön megtapasztalni, hogy az élethez bizony elengedhetetlen az oxigén.

A 21 éves Jason és a szintén 21 éves Sara még azzal sem védekezhet, hogy tettüket alkohol vagy más kábítószer hatása alatt követték el júniusban. A rendőrségi jelentés szerint halálukat a hélium okozta. A Darwin-díjat kiosztó társaság a díjazottakat bemutató hírlevelében megjegyzi: az eutanázia támogatói leginkább a héliumot ajánlják, hogy a menthetetlen betegeket fájdalommentesen segítsék halálba.

Alig csúszott le a dobogó legfelső fokáról az a brazil férfi, aki egy vállról indítható gránátvető töltetét próbálta úgy szétszerelni, hogy előbb az autójával áthajtott rajta. Miután erre a gránát nem reagált, egy kőtörő kalapáccsal esett neki, ami túlságosan is hatásosnak bizonyult: a gránát végül szétesett, de vele együtt a brazil férfi, hat autó és a műhely is, ahol az eset történt.

Harmadik helyen az a szakmájában nem túl képzett villanyszerelő szerepel, aki sárkányeregetéssel múlatta az időt, de mivel rövid volt a zsinór, azt egy rézkábellel hosszabbította meg. Ez jól működött, és a fizika törvényeinek engedelmeskedett akkor is, amikor egy magasfeszültségű vezetékhez ért: az elektromosság végigfutott a rézkábelen, egészen a 26 éves villanyszerelőig.

 

Michiganben egy meglehetősen ittas rabló egy üzletben azzal fenyegette meg az eladókat, hogy ha nem adják oda a pénzt a kasszából, hívja a rendőrséget. A bevételt persze nem kapta meg, felhívta a rendőrséget, akik azonnal jöttek is és letartóztatták.

Kutyasors

Floridában két marketing szakember készített egy filmet, "Kényelem kutyáknak" címmel, és piacra dobták az Interneten.

Az ötletet az adta, hogy a két kutyatulajdonos nem bírta tovább elviselni az örökös lelkiismeretfurdalást, amit az okozott, hogy kedvenc ebüket egész napra magára kellett hagyniuk, amíg dolgoznak. A videófilm megnyugtató zene mellett olyan képeket tartalmaz, melyek lekötik a kutyusok figyelmét, és elszórakoztatják őket.

Egy állatorvos véleménye szerint a film sokat segít abban, hogy kutya és gazdája között szorosabbá váljon a kapcsolat.

Dumas adóssága

Alexander Dumas, a híres író, rendszeresen anyagi gondokkal küzdött, és ajtaján gyakorta kopogtattak a végrehajók pénzüket követelve.

Egyik alkalommal egy férfi toppant be hozzá és közölte, hogy egyik szegény hitelezője meghalt, ezért kér 20 frankot a temetésre.

Dumas elővette a tárcáját és kihúzott belőle 40 frankot. Dühösen odanyújtotta a férfinak:

- Tessék, temessenek el kettőt!

Olaszországban óriási közfelháborodást keltett egy modern műtárgy. Bolzanoban a Modern Művészetek Múzeumában kiállítottak egy WC-t, mely öblítéskor az olasz nemzeti himnuszt játsza.

A rendőrség lefoglalta a zenélő illemhelyet, és folyik a vita a múzeum ügyvédei és a városi bíróság között.

Jaj nektek, dohányosok!

Omahában a rendőrség rendkívül komolyan vette azt az október elején hozott rendeletet, miszerint a város hivatalos helyeinek 97%-ában tilos a dohányzás. Felhívták a lakosság figyelmét, hogy a tilosban dohányzókat azonnal be kell jelenteni a 911-es telefonszámon, akárcsak a baleseteket, erőszakos cselekményeket.

A megyei biztonsági vezető, Mark Conrey felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy ezzel az intézkedéssel könnyen elvesztheti a 911-es segélyhívó szám eddigi megbízhatóságát.

Bírságolt a vandál

New Yorkban egy egyenruhás közrendészeti alkalmazottat biztonsági kamerák rajtakaptak, amint egy étterem előtt az utcai neonlámpákat összetörte. A hivatalnok, mintha éppen arra járt volna, hívott egy takarító járművet, és megbírságolta az étterem tulajdonosát 300 dollárra az összetört lámpák miatt.

Hogy valójában mi is történt a lámpákkal, arra csak később derült fény, amikor az étteremben megnézték a biztonsági felvételeket.

Ál-tűzoltó

Ausztráliában egy szélhámos mindenkivel, még saját barátnőjével is elhitette, hogy ő tűzoltó.

Simon Francis Jobson mindenáron hős akart lenni, ezért attól sem riadt vissza, hogy betörjön a queenslandi tűzoltóállomásra, és egyenruhát, rádiót és biztonsági eszközöket szerezzen magának. Rendszeresen felajánlotta segítségét autóbaleseteknél.

Egy másik tűzoltóságról még egy tűzoltókocsit is elkötött, és elvitte barátnőjét egy kis furikázásra.

Jobson végül nem kerülhette el a bíróságot, ahol több mint 30 féle vádat hoztak fel ellene.

Ügyvédje elmondta, hogy védence pszichiátriai kezelést szeretne igénybe venni, mert "égetően" szüksége van segítségre, hogy megszabaduljon rögeszméjétől.

Légzsák helyett

Bulgáriában egy 24 éves nő az életét szilikon melleinek köszönheti.

A lány autójával áthajott a piroson, és karambolozott. Az orvosok szerint életét a mellében lévő szilikon mentette meg, ami a baleset során ki is durrant.

 

Szólj hozzá!


2008.05.05. 22:14 Faringo

Érdekességek


1800 előtt nem készült külön cipő a jobb és bal lábra.

A két legmagasabb IQ, amit átlagos teszt szerint mértek, nőké.

Anglia összes hattyúja a királynő tulajdona.

Semmilyen papír, legyen az még olyan nagy vagy vékony, nem
hajtható 7-nél többször félbe.

Évente több ember hal meg szamár által, mint repülőgép-szerencsétlenségben.

Tom Sawyer volt az első regény, amit egy írógépen írtak.

Egy zsiráf képes a több, mint 1 méteres nyelvével a fülét pucolni.

-90 °C fok alatt megfagy a lehelet, és leesik a földre.

A földimogyoró a dinamit egyik alapanyaga.

Egy macskának 32 izom van mindegyik fülében.

1997-ben a felhasználók szoftverrel kapcsolatos problémáinak
megválaszolása miatt a Microsoft telefonszámlája több mint fél
milliárd dollárral növekedett. Ez több, mint amennyibe a szoftver
kifejlesztése került.

A Kung Fu jelentése szabadidő.

Al Capone névjegykártyáján "használtbútor-kereskedő" állt.

A nők kb. kétszer annyit pislognak, mint a férfiak.

Ha egy csiga két fejjel születik, a két fej harcol egymással az
étel miatt.

Buzz Aldrin volt az első ember, akinek széklete volt a Holdon.

A Manhattan szó egy régi indián nyelvből származik, és azt jelent
hogy: "A hely, ahol részegek voltunk".

Mikor 1694-ben Angliában II. Mária királynő meghalt, a jogászok
fekete palástot öltöttek, és máig is hordják.

A jojó eredetileg fegyver volt a Fülöp szigeteken.

Napóleon félt a macskáktól.

Az azték uralkodónak, Montezumának volt egy unokaöccse, Cuitlahac,
akinek a neve annyit tett, mint "nagy rakás szar".

Los Angeles teljes neve: "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de
los Angeles de Porciuncula", és a hosszának 3,63% -ára
csökkenthető: L. A.

A cápák nem betegednek meg rákban.

A szamár szeme úgy helyezkedik el, hogy egyszerre láthatja mind a
négy lábát.

A "szamba" szó köldök összedörzsölést jelent.

Az utolsó mohikánul beszélő indián 1933-ban halt meg.

Thomas Edison, a villanykörte feltalálója, félt a sötétben.

A denevérek mindig balra repülnek, mikor elhagyják a barlangjukat.

Egy 60 éves élet során egy férfinak összességében 5 éven keresztül
van erekciója alvás közben.

Lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni.

A leggyakoribb keresztnév a világon a Mohamed.

A Pulp Fiction című filmben minden óra 4:20-at mutat.

A Biblia nem tesz említést macskákról.

Uruguayban tilos párbajozni, kivéve, ha az ember bejegyzett véradó.

Az utolsó 3500 évben összesen 230 év volt háborúmentes a
"civilizált világban".

A görög himnusz 158 versből áll. Egy görög sem tudja az összest.

Egyedül az ember és a delfin szexel szórakozásból.

Egy földrengés következtében 1811. december 16-án a Mississippi
visszafelé folyt.

A szú kétszer olyan gyorsan rágja át magát a fán, ha rockzenét hallgat.

Szólj hozzá!


2008.05.04. 19:35 Faringo

Anyák napjára...

Szólj hozzá!


2008.05.03. 09:48 Faringo

Inspiration...

Carlos Lascano filmje

Egyszerűen szép, döbbenetes és igazán professzionális!!!! Szeretem a zenéjét is!

Kétségkívül ihletett vagyok!

Szólj hozzá!


2008.05.02. 21:27 Faringo

A tiszta arc

        "...tegyük fel, hogy két tűzoltó bemegy az erdőbe, hogy eloltsanak egy kisebb tüzet. Amikor végeznek, odamennek egy kis patakhoz. Egyiküknek csupa korom az arca, a másiknak viszont makulátlanul tiszta.

Melyikük fogja megmosni az arcát?..."


                                                Paulo Coelho: A Zahir

Szólj hozzá!


2008.05.01. 08:19 Faringo

Wellness ...

Szólj hozzá!


2008.05.01. 00:52 Faringo

A sínek közötti távolság

 


Az Amerikai vonatok nyomtávja (a sinek közötti távolság) pontosan 143,5 cm (4 láb és 8,5 inch). De vajon mi az oka annak, hogy ez a távolság pont ekkora lett? Mi olyan vonzó ebben a számban?


A válasz meglehetősen egyszerű és könnyen kitalálható: az USA-beli nyomtáv pontosan megegyezik az Angliában használatos nyomtávval, mivel az első vonatokat angliai bevándorlók kezdték építeni az Újvilágban. Na jó, de ettől a kérdés még kérdés marad. Most azt kell megválaszolnunk, hogy Angliában miért lett 143,5 cm a nyomtáv.

Azért, mert az első vonatokat Angliában azon tervek és sablonok szerint készítették, amelyeket a hintók és kocsik gyártására is használtak. Így hát felmerül a kérdés, hogy a hintók és kocsik nyomtávja miért lett pont 143,5 cm? A válasz megint nagyon logikus: ha más lett volna a nyomtáv, akkor ezek a járgányok nagyon hamar tönkrementek volna az angliai kőutakon, mivel azokban, pont ilyen távolságra volt két vájat, melyeket a régebben ott járt kocsik vájtak ki. Nem meglepő azonban, hogy az Angliában található kőutakat, szinte egytől egyig, az ókori Róma építtette. A kőutakba vájt vájatokat pedig az első római kocsik és harci szekerek vájták.

Már az ókori rómaiak is szabványok szerint építették az utakat és a harci szekereket, ezért aztán mind ugyanakkora lett, ami a vájatok távolságának egyformaságát is maga után vonta. A vájatok aztán évszázadokon keresztül kényszerítették az utókor járműtervezőit az ősi szabvány betartására... A tanulság tehát, hogy ezek után, ha azt kérdézed, hogy ki a fene rittyentette ezt vagy azt a számot (pl. 143,5 cm), még az is lehet, hogy pont rátapintottál a valóságra: a római kocsik távolsága ugyanis pont azért lett akkora amekkora, hogy két ló hátsója kényelmesen elférjen egymás mellett a kocsi előtt.

Megvan hát a válasz! Római lovak fara szülte ezt a különleges számot. Ha pedig már eléggé izgalomba jöttél attól, hogy birtokába jutottál a modern világ egyik nagy titkának, még egy adalék: Bizonyára láttad már azt a két vastag rakétát az amerikai űrrepülők oldalán, felszállás közben. A nevük Solid Rocket Boosters - SRB.

Ez a két rakéta hajtja fel az űrbe az űrhajót. A rakétákat a Utahi "THIOKOL" gyárban gyártják és tervezői sokkal, de sokkal vastagabbra szerették volna csinálni. A probléma csupán az volt, hogy a rakétákat vonaton kellett a kilövőállomásra szállítani. A vonat pályája néhány olyan szűk alagúton keresztül vezet, hogy a sinek épphogy elférnek benne. Ezért aztán a rakéta sem lehetett szélesebb, mint a nyomtáv. Így esett meg, hogy a világ egyik legfejlettebb technológiájával gyártott rakétájának a szélességét egy római ló hátsója határozta meg.

 

Szólj hozzá!


2008.04.30. 14:29 Faringo

Az ablak

Két, súlyosan beteg ember feküdt ugyanazon kórteremben.
Egyikük minden nap délután felült az ágyban egy órácskára, hogy ezzel megmozgassa a szervezetét. Az ágya a kórterem egyetlen ablakához közelebbi volt.
A másik beteg ember egész nap csak feküdt az ágyában, a plafont bámulva.
Beszélgettek a családról, feleségről, gyerekekről, a katonakorukról, a
nyaralásaikról, ahogy az szokásos ilyen helyzetben.
Az az ember, aki az ablaknál feküdt, minden délután, amikor felült,
azzal töltötte az időt, hogy elkezdte közvetíteni a másiknak, mit lát
az ablakon át a kinti világból. A másik ágyon fekvő embert egy idő után szinte csak ezek a színes beszámolók tartották életben, már alig várta őket, ez volt minden változatosság az életében.
Az ablak egy kellemes, tavacskával díszített parkra nézett.
Vadkacsák és hattyúk úszkáltak a tavon, és gyerekek játszottak
távirányítós játékhajóikkal rajta.
Szerelmespárok üldögéltek a színes virágágyások mellett órákig,
egymásba felejtkezve. Miközben az ablak melletti beteg kimerítő részletességgel írta le a kinti világot, a másik, folyton fekvő behunyta a szemét és maga elé képzelte a látványt.
Egy meleg délutánon az ablak melletti ember egy, a parkon átvonuló
karneváli menetről beszélt.
Bár a folyton fekvő ember nem hallotta a zenészeket, maga elé képzelte őket a másik érzékletes leírása alapján.
A napok és hetek teltek.
Egy reggel a betegeket fürdetni készülő nővér az ablak melletti embert
élettelenül találta az ágyában, mert az éjjel csendben elaludt örökre.
Elszomorodva hívta a személyzetet, hogy kivigyék az elhunytat.
Amint alkalom kínálkozott rá, a korábban a belső ágyon fekvő beteg
kérte, hogy a másik ágyban fekhessen. A nővér szívesen segített, kényelembe helyezve őt azon az ágyon, majd magára hagyta.
Lassan, fájdalmaktól gyötörve az ablak felé fordult az ember, és
megdöbbenve látta: az ablak egy tűzfalra néz.
Megkérdezte a nővért, mi történhetett az eltávozott szobatárssal,
hogy olyan szépnek festette le az ablakon túli világot.
A nővér elárulta, hogy az az ember vak volt, nem láthatta a
falat sem.
Valószínűleg csak bátorítani akarta Önt! - mondta a férfinak.

1 komment


2008.04.29. 09:36 Faringo

Cool Pictures (1)

Szólj hozzá!


2008.04.29. 09:18 Faringo

Ha van kocsid ...


Szólj hozzá!


2008.04.29. 00:05 Faringo

Nagypapám emlékére

Kell ott fenn egy ország...

Szólj hozzá!


2008.04.28. 23:08 Faringo

A lelkem a barátom

Hány idegen em­bernek mutatkoztál be, akiből aztán a sorstársad lett? Emlékszel, hol találkoztál először azzal a vadidegen lánnyal, aki később a feleséged lett? Mikor tudtad meg a nevét? Mikor dőlt el, hogy ezentúl vele, együtt?... Mikor szült gyereket?... S a gyerek, aki­nek nevet adtatok, mikor ment egyetemre? És mikor mond­ta ki először, hogy ő is megnősül?... És mikor hagytad el a hit­vesedet?... Mikor tudtad meg annak az idegen nőnek a nevét, akiért elhagytad őt?... És mikor vetted észre, hogy az asszony, akinek testéből előbújtál, s akire valaha úgy néztél, mint egy jóságos istennőre... mikor vetted észre, hogy az anyád öreg­szik?... Ereje elszállt, alig tud már járni... Mikor szembesültél azzal a gondolattal, hogy többé nem láthatod?
Elmegy.

Jönnek és mennek.

Egy ember van, egyetlenegy, akivel mindvégig együtt élsz: önmagad.
Te is változol, nem is keveset, de te vagy az, aki a legtovább marad.
Amikor arra gondolsz, hogy élsz, nem azt mondod, hogy „jé, itt élet van!" - hanem azt, hogy „én élek!"...
„Én vagyok!"
Létélmény nélkül nincs „én".
„Vanás": nincs - csak „én vagyok" van.
Amikor az „Én vagyok!" tudatában kinézel magadból, s látod, hogy körülötted bogarak mászkálnak, rózsa nyílik, madarak énekelnek, az utcán járókel
ők nyüzsögnek, és a szomszédasszony tereget, azt mondod, hogy „Élet van körülöttem!"
Látod, hogy élnek.
S megfeledkezel arról, hogy - az eszmélés különböz
ő szín­vonalán - belülről mindegyik azt tapasztalja, hogy „én vagyok".
A bogár, ha üldözöd, menekülni kezd, a rózsa a külvilág inge­reire finoman válaszol, mert az „én vagyok" mindenkiben védi magát. Minden madár önmagáról énekel. „Én vagyok!" - üzeni a madárfütty. Egy erd
őben sok ezer „én vagyok" csiripel. És min­den járókelőben az „én vagyok" élménye él: „én megyek, én kések, az én lábam fáj a cipőben"... A szomszédasszonyban egy „én vagyok" tereget...
Ne hidd, hogy az „én vagyok" csak benned él és a többiek úgy m
űködnek körülötted, mint a távirányítású játékautók, melye­ket egy „Életnek" nevezett láthatatlan központ vezérel.
Mindenki „én vagyok".
Hogy ez az „önátélés" milyen színvonalát jelenti, más kérdés.
Mivel magadba zárva élsz, azt hiszed, hogy az „én vagyok", csak­is a te kizárólagos élményed. Úgy fogod föl, mintha a rajtad kívü­li világot valami más m
űködtetné: a fizikai, a biológiai törvények. Azt, hogy egy másik embernek érzelmei, gondolatai, örömei és csalódásai vannak, látod ugyan rajta, és valamennyire át is érzed talán azokat, de, hogy ő is egy „én vagyok", azt átélni már nem vagy képes. Soha nem tudod meg, milyen neki „én"-nek lenni.
Nagy rejtély, hogy ez a sok „én vagyok" egymás nélkül mégse tud élni.
Pedig, látod, mégis: a szerelmünk szemébe is úgy nézünk, mintha egy másik világba néznénk - mert az a világ már az ő énje körül forog, és bármennyire szeretem, soha nem tudok egészen az énjévé válni.
Mindannyian külön világ vagyunk.
Amikor azt kérdezték Istentől, „Ki vagy te?", azt felelte: „Én vagyok."
Ez azt jelenti, hogy az élet nem más, mint önmagam tudatában lenni.
Az önátélés a hétköznapi embertől a megvilágosodott bölcsig különböző szintű lehet, de minden szinten önátélés. Mindenben egy parányi „én vagyok" él.
Hogy mit jelent másik embernek lenni, akkor tudnád meg, ha a mások „én vagyok"-ságát átélnéd. Ez lehetetlen. Hiába a gyereked, ha ezt nem éled át, alig tudsz róla valamit.
Pedig a szeretet ezt jelentené.
Most azonban nem másokról van szó.

Most rólad van szó!
Csakis rólad, akiben az „én vagyok" élmény él.

Az emberek jönnek-mennek, de te maradsz.
Önmagad állandó társa vagy.

Almodban is kísér. Ott is énként bolyongsz, s rájössz majd, hogy a halálod után is megmarad.
És most jön a lényeg.

Ha ez így van, lehetetlen, hogy önmagáddal ne légy jóban!
Lehetetlen, hogy annyira kifelé élj, hogy önmagádra ne jus­son figyelmed! Lehetetlen, hogy az odatartozást, a jóságot, a gondoskodást, a harmóniát csakis másokban keresd - és önma­gadat ne szeresd.
Lehetetlen, hogy pont azzal az emberrel, akivel a legtöbbet vagy együtt, akit a születéseddel hoztál, s a haláloddal viszel majd tovább, hogy éppen azzal az egyetlen emberrel, aki az „Én vagyok " élményét még álmában is éli benned, rossz viszonyba kerülj.
A többiek jönnek-mennek.
De te maradsz!
Jóban-rosszban maradsz.
Ennek a fejezetnek a címe egy szamuráj fogadalomból való:

„A lelkem a barátom. "
Az idézet nem egészen pontos. Nem akartalak elriasztani a teljes mondattal, mert az így hangzik:

„Nincsenek barátaim - a lelkem a barátom.”
Ez nem azt jelenti, hogy teljesen egyedül vagyok, baráttalanu1 magányban, hanem azt, hogy a másokkal való barátságom teljes mértékig az önmagammal való barátságomtól függ. Ha magamhoz h
űséges vagyok, másokhoz is hűséges leszek. Ha magamnak barátja vagyok, másoknak is barátja lehetek. Ha magamban hiszek, másokban is hinni tudok. Ha magamhoz őszinte vagyok,  máshoz is őszinte lehetek.
Ha magamat szeretem, másokat is szerethetek.

Ugyanez fordítva is igaz:
Ha magamhoz nem vagyok hű, senkihez sem lehetek az.
Ha magamnak nem vagyok barátja, másoknak sem lehetek barátja - mert barátságképtelen vagyok.
Ha magammal nem vagyok harmóniában, másokkal sem lehetek, mert kívül csak az jöhet létre, ami bent van: egy lehangolt heged
ű összezavarhat egy egész zenekart. Ha magamban nem bízok, senkiben sem fogok megbízni.  És ha magamat nem szeretem - soha senkit sem szerethetek igazán! Törekedhetek rá, áldozatot is hozhatok érte, néha erőmön felü­li áldozatot, de nem fog menni, mert mindenki csak azt adhat­ja, amije van.
„Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” így a Biblia.
De mi van, ha nem szeretem magamat?
A szó valódi értelmében senkit sem szerethetek akkor.
Az önmagával rossz viszonyban lév
ő emberről egy külön könyvet lehetne írni, mivel így élünk valamennyien. Csak egy-egy suhanó órára mondhatjuk, hogy a harmonikus jó viszony önmagunkkal helyreállt.
Íme, néhány tünet a kórképb
ől:                                                                                  
A depresszió, a szorongás, mások kerülése nyilvánvaló jelei ennek a megromlott viszonynak. Ha csak futó pillantást vetsz az utcán a járókel
ők arcára, láthatod az árulkodó jeleket: a rossz­kedv, a mosolytalanság vagy a csakis másoknak szóló álmosoly, amely merő önvédelem; a feszültség, nemcsak az arcon és a szemekben, de a száj sarkában és gyakran az egész test görcsös izomtónusában... Látod, hogy boldogtalanok - sehol sem jó nekik igazán.
Nézz egyszer körül, ha magadban nem látod. A bántó irónia, a túl harsány jókedv, mely nem nevet, hanem röhög, s nem vidá­man dalol, hanem önmagáról megfeledkezve üvölt. Egyáltalán az a szándék, hogy valaki itallal, droggal, ezer decibeles dübör­géssel akarjon megszabadulni az elviselhetetlen lelkiállapotától, jelzi, hogy nem bírja ki önmagát.

(Müller Péter)

Szólj hozzá!


2008.04.28. 22:40 Faringo

Pilinszky János

Hiábavaló volt?    

Pilinszky János: Szög és olaj.

Bajlódásunk, türelmünk pályája kiszámíthatatlan! Rádió-teleszkópokkal követni tudjuk a láthatatlan csillagok útját az égbolt sötét tartományain keresztül, de ki vállalkozna arra, hogy föltérképezi cselekedeteink búvópatak rendszerét.

Sokszor eltűnődöm nővérem kisfián. Olyan akár a feneketlen zsák. Az egész család gondja, türelme, törődése, hanganyaga és energiája belevándorol, s mindez látszatra oly nyomtalanul, oly céltalanul tűnik el, mintha a világűrt próbálnák fűteni vele.

Este tizenegy óra: a heroikus erőfeszítések ideje. Ilyenkor rendszeresen csak a legambiciózusabb diákok virrasztanak könyveik felett, azok, akik felnőtt korukra bizonyosan elnyerik az egyetemi katedrát. Egyedül ők vannak ébren, ők és az unokaöcsém, s természetesen a nővérem: Tanítja a gyereket. Az éjfél közeledő csendjében makacsul kísérli bevenni a lehetetlent. Áthallom gépiessé fáradt hangjukat a csukott ajtón keresztül, s nemegyszer én unok bele puszta hallgatásába is a céltalan ismételgetéseknek. Nem megy és nem megy a tanulás. Pedig nem buta gyerek, csak egyszerűen nem tudja lenyelni, amit a szájába adnak, a leckék kanalas orvosságát.
- Hagyjátok már abba - kiáltanék fel nemegyszer -, hát nem látjátok, hogy hiábavaló!
- Máskor meg magam is szinte a csodavárók hitével lesem a fordulatot, hogy a gyerek egyszer mégis megszólal, s elmond mindent, amit tanult, mindent, mindent a Kaszpi-tengertől a másodfokú egyenletekig; s az elveszettnek hitt múlt a jelenben egy csapásra fényes jövőre talál.

Mert végül is nem vagyunk elkényeztetve. A dolgok nem hagyják nyomon követni magukat. S ez nem a sors szeszélye, nekem gyakori érzésem, hogy legtöbbször Isten maga az, ki tetteink, s kivált jótetteink és azok következményei közé áll.

S talán épp azért, hogy mi magunk - ha valóban jót tettünk - árnyékban maradhassunk, egyfajta személytelenségben, s ne veszítsük el jótetteink értékét a nyilvánosság színpadias tündöklésében. Ha van rá erőnk, ne panaszoljuk hát, hogy ez vagy az az erőfeszítésünk hiábavaló volt!

Hadd mondjak el erre egy nagyon kedves, Aesopus tollára való állatmesét, afféle példázatot, amit bár, úgy hallom, elírtak előlem egyik napilapunkban, mégis elismétlem, annál is inkább, mivel a forrás, az, aki az eset tanúja volt, nekem is ismerősöm, s a történetét közkincsként mesélte el nekem. Íme a közkincs:

Barátom nemrég került Debrecenbe. Eleinte nagyon egyedül volt, s így vetődött el egy kora délután az állatkertbe. Vidékies állatkert a debreceni, farkas meg róka se biztos, hogy akad benne. Annál inkább meglepte barátomat, hogy az állatkertnek két oroszlánja van. Egy német vándorcirkusz hagyta itt ajándékul őket, az egyiket, mert olyan öreg, a másikat, hogy annyira buta volt. Mert mit is kezdjenek egy buta oroszlánnal, akit csak etetni kell, s ő maga semmit sem produkál? Odaajándékozták a debreceni állatkertnek.
S most jött a váratlan fordulat. Egy év múlva a nagy darab, ostoba oroszlánnak hirtelen világosság gyúlt az agyában. S amit akkor elmulasztott a cirkuszban, itt, a debreceni állatkert csendjében hirtelen megértette. Megértette, s azóta se felejtette el. A rács mögött illedelmes csendben végzi artista-gyakorlatait a látogatók ámulatára, de akár fizetség nélkül, egymagában is. Igaz, egy évi késéssel, de úgy mondják, hibátlanul.
Engem, bevallom, meghatott a történet, s ha zavarosan is, de rengeteg mindent juttatott eszembe. Az, hogy a debreceni állatkertben ül egy buta oroszlán, aki bár késve, de hibátlanul végzi elmaradt gyakorlatát, felér egy Aesopus-mesével. S bár története csak úgy-ahogy alkalmazható az emberi világra, tűnődni valónk bőven akad rajta, s okunk a mélyebb megindultságra a látszatra oly humoros eset felett.

- Hogy mi is belőle a tanulság? Valóban nem több, mint egy Aesopus-mese tanítása, de ez is épp elég.
Az egyik tanulság az, hogy ne keseredjünk el, ha szavunk bárkinél is süket fülekre talál. Különös dolog a lélek, és az emberi lélek csendje. Sokszor esztendők is eltelhetnek, míg ez vagy az az elvetett mag megfogan benne. A másik tanulság, amit e bájos történetből megtanulhatunk pedig az, hogy ne higgyük, hogy tetteinknek és szavainknak hatása tüstént és várakozásainknak megfelelően jelentkezik. Bűneinknél ez még nem is volna baj, de sajnos fokozottan így van ez, a jócselekedetek esetében De ami késik, nem múlik. S akinek van türelme a jóságra, az meg is fogja érni, s föl is fogja ismerni gyümölcsét.

Erre tanít a fenti kis Aesopus-történet.

Szólj hozzá!


2008.04.28. 18:21 Faringo

Wass Albert

Wass Albert: Te és a világ - Vágy és öröm
Minden vágyadnak eleget tenni: ez az emberi élet legnagyobb művészete. Akinek sikerül, az boldog. Ehhez azonban fontos, hogy kevés vágyad legyen.


A vágy az emberi lélek növényzete. Gyökere van, szára, és csúcsán időnként kivirágzik az öröm. Minden gyökérnek az a célja, hogy virágot hozzon. Azonban a jó kertész gondosan ügyel kertjének növényzetére. Csak olyan növényt enged meghonosulni benne, melynek virágai szépek és illatosak. Vagy melyek kellemes ízű gyümölcsöket teremnek. Dudvát, gyomot nem tűr meg maga körül. Olyan növények gyökerét sem ülteti el, melyek fejlődéséhez a kert fekvése és éghajlata nem alkalmas. Melyeknek kivirágzásához esélye nem lehet. Így tesz az okos és jó kertész.

Légy tehát okos és jó kertésze a lelkednek.

Örvendj a hóvirágnak, az ibolyán és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van.

Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.


1 komment


2008.04.28. 18:04 Faringo

Levélváltás.

Kedves férjem!

Azért írom Neked ezt a levelet, hogy elmondjam, végleg elhagylak. Hét éven keresztül jó feleséged voltam, és semmit nem kaptam érte. Az utóbbi két hét pedig maga volt a pokol.

A főnököd felhívott, hogy felmondtál, és ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Múlt héten, amikor hazajöttél, észre sem vetted, hogy megcsináltattam a frizurámat és a körmeimet, a kedvenc ételedet főztem, és este egy vadonatúj hálóing volt rajtam. Hazajöttél, két perc alatt megvacsoráztál, aztán miután megnézted a meccset, egyenesen felmentél aludni. Nem mondtad, hogy szeretsz-e még, nem érintettél meg, semmit nem tettél. Vagy hazudsz nekem, vagy nem szeretsz már, bármi is a helyzet, én elmegyek.

Ui.: Ha megpróbálnál megkeresni, inkább ne tedd. A BÁTYÁD és én Nyugat- Virginiába költöztünk, együtt. További remek életet!

 Az ex-feleséged.


 ~~~~~~~~~~


Kedves ex-feleségem!

Semmi nem tette jobbá a napomat, mint az, hogy megkaptam a leveledet.
Valóban hét éve házasodtunk össze, jóllehet Te nagyon távol állsz a jó feleség fogalmától.

Sokat nézek sportot, hogy ezzel próbáljam meg elfojtani az állandó zsörtölődésedet.
Nagy baj, de ez van. Észrevettem, hogy levágattad múlt héten a hajad, de az első dolog, ami az eszembe jutott, az volt, hogy "Úgy nézel ki, mint egy férfi!". Az anyám úgy nevelt, hogy inkább ne mondjak semmit,
ha nem tudok valami szépet mondani.

Amikor megfőzted a kedvenc ételemet valószívűleg összekevertél a BÁTYÁMMAL, mivel én már hét éve nem eszem disznóhúst.

Elmentem lefeküdni, mikor megláttam rajtad az új hálóingedet, hiszen még rajta volt az ára. Imádkoztam, hogy csak véletlen egybeesés legyen, hogy a bátyám reggel 50 dollárt kért tőlem kölcsön, a hálóinged
pedig 49,99-be került.

Mindezek után még mindig szerettelek, és úgy éreztem, meg tudjuk oldani.

Tehát amikor észrevettem, hogy nyertem a lottón 10 millió dollárt, felmondtam a munka- helyemen, és vettem magunknak két jegyet Jamajikába. De mikor hazaértem, Te már nem voltál ott.

Tudom, mindennek oka van. Remélem, olyan életet élsz, amilyet mindig is akartál. Az ügyvédem azt mondta, hogy az alapján a levél alapján, amit írtál nekem, egy fillért sem fogsz tőlem kapni. Tehát csak óvatosan.

Ui.: Nem emlékszem, hogy mondtam volna valaha, de Carl, a bátyám Carlaként született.
Remélem nem baj!

Pokolian gazdag és szabad férjed.

Szólj hozzá!


2008.04.28. 17:43 Faringo

Vállalati politika.


"Fogj egy ketrecet és tegyél bele öt majmot. Lógass egy banánt a ketrecbe és tegyél alá egy létrát.

Nem kell sok idő és az egyik majom biztosan fel akar mászni a létrán a banánért. Ahogy hozzáér a létrához, zúdíts hidegzuhanyt a társaira. Nem sokkal később egy másik majom is biztosan próbálkozni fog, nála is tedd ugyanezt. Nem telik majd bele sok idő, és ha egy majom megpróbál felmászni a létrán a többi megpróbálja majd megakadályozni ebben.

Tedd félre a hideg vizet és cseréld ki az egyik ketrecbeli majmot egy újra. Az új majom meglátja a banánt, megpróbál felmászni érte, de meglepetésére és rémületére a többi azonnal megtámadja.
Még néhány próbálkozás és támadás után rájön, hogy ha megpróbál
felmászni, megtámadják.

Cserélj ki egy újabb majmot a régiek közül. Az új is fel akar mászni, meg is támadják, és az előtte érkezett ebben nagy élvezettel fog részt venni! Hasonló módon cseréld ki a harmadik, negyedik majd végül az ötödik eredeti majmot is.

Minden alkalommal, mikor a legújabb majom megpróbál felmászni, a többiek megverik. A támadók nagy részének fogalma sincs arról, miért nem szabad felmászniuk, vagy hogy miért vesznek részt a másik megverésében.

Az ötödik eredeti majom cseréje után már egyikőjük sem tapasztalta meg a hidegzuhanyt, mégis, egyikőjük sem próbálja megközelíteni a létrát a banánért.

Hogy miért?

Mert amennyire tudják, ez a szokás errefelé.

És itt kezdődik a vállalati politika."


Szólj hozzá!